Pinkpop 2012: The Asteroids Galaxy Toert iets te lang door

Ook op de automatische piloot blijft het een hitband

Erik Zwennes ,

Alle ingrediënten zijn daar: zomerse outfits, hits, en een zonovergoten Pinkpopweide. The Asteroids Galaxy Tour heeft goud in handen, maar deelt dat misschien iets te vaak uit. In een strakke kadans werkt het de setlist af en blijft er weinig over van echte waarde. Al blijft het goed dansen bij de hitjes.

CONCERT
The Asteroids Galaxy Tour, Pinkpop 3FM Stage, zaterdag 26 mei 2012

MUZIEK
Oh Land, Agnes Obel, Trentemøller, Alphabeat, Efterklang en het immer spetterende Safri Duo, Denemarken zit de afgelopen jaren goed in de elektronica en popmuziek. De echte knaller is echter al een aantal jaar The Asteroids Galaxy Tour. Mette Lindberg en haar mannen braken in 2009 door met debuutalbum Fruit, voorprogramma’s voor Katy Perry en internationale commercials van Heineken en Apple. Begin dit jaar verscheen opvolger Out of Frequency met nog dikkere producties, stevige beats en de typische nasale stem van zangeres Lindberg.

PLUS
Wat een fijne ingrediënten heeft The Asteroids Galaxy Tour, ideaal voor zonnige festivals als deze. De beats, de sixtiesreferenties, koortjes, slimme hooks en keiharde meezingers: deze Denen hebben er flink wat van en die missen hun uitwerking niet. En dan durft Lindberg er af en toe ook bewust mee te spelen door kekke ad-libs en sprongetjes over het podium.

MIN
The Asteroids Galaxy Tour leidt een beetje aan een 85 bpm virus. Vrijwel de gehele set hangt in dit lome tempo en wordt zo snel inwisselbaar. Vaak diezelfde swing en hetzelfde geluid met de wat monotone stem van Lindberg. Dan staat hier wel een flinke groep mensen met blazers en al, maar nog klinkt het zo neppig en binnen de lijntjes, zelden durft men zich te laten gaan. En als Lindberg dat dan toch doet, mist ze de juiste toonhoogte nog al eens. Zonde. De eerste vijftien minuten van het optreden zijn lafjes, met opener 'Hero' als dieptepunt. Pas bij de eerste hit The Golden Age ontstaat er terechte respons en de eerste dansjes.

CONCLUSIE
Collega’s Alphabeat ging enorm lekker vanaf 2008, maar stortte daarna in door matig materiaal. Het tweede album van The Asteroids Galaxy Tour is niet zo goed als het debuut, maar is zeker geen commerciële flop. Toch dreigen ze hetzelfde lot te ondergaan als het shows zo op de automatische piloot blijft spelen. Nog nooit heeft de band in Nederland een echt spetterend optreden gegeven, waardoor het gevoel ontstaat van een publishingband: ideaal voor de verkoop van auto’s of biertjes, maar zonder verhaal dat bijvoorbeeld ontstaat door geweldige shows. De hits doen het goed en zitten enorm knap in elkaar, maar als geheel is dit geen optreden dat morgen nog uitgebreid besproken zal worden.

CIJFER
6,5