Pinkpop 2012: zanger is de ster van Major Tom

Band mist nog smoel, maar is technisch op niveau

Erik Zwennes ,

Flauwe grappen over David Bowie die zijn tweekleurige ogen rolt bij het horen van deze bandnaam zijn nergens voor nodig. Major Tom is namelijk een goede band met een zeer sterke zanger. Jammer dat ze nog weinig eigen geluid en geen echt sterke liedjes hebben. De winnaar van bandwedstrijd Nu of Nooit heeft Pinkpop op een waardige manier geopend, maar zal echt nog flink aan de bak moeten om hier ooit terug te keren.

CONCERT
Major Tom, Pinkpop 3FM Stage, zaterdag 26 mei 2012

MUZIEK
Na het winnen van de lokale bandwedstrijd Nu of Nooit ging de band Major Tom de studio in voor de opnames van de debuut-EP. More Than Meets The Eye zal na Pinkpop verschijnen. De vier Limburgers maken sinds september 2010 rockmuziek met een typische jaren negentig alternatieve touch.

PLUS
Major Tom heeft al een flinke professionaliteitsslag geslagen, zo blijkt. Technisch is dit een sterke band. Het geluid is dik in orde, de look klopt en er is nagedacht over de setlist. Geen onnodig gelul tussendoor en gewoon SPEULUN! Zanger Jelle van Leeuwen is de ster van de band. Zijn sterke en veelzijdige stem en ontspannen houding maken van hem een prettig baken op het podium. Zijn lange uithalen hangen tussen Thom Yorke en Moss’ Marien Dorleijn, tijdens de uptempo liedjes neigt hij naar James Dean Bradfield van Manic Street Preachers en de ballades kennen veel pathos en stemgymnastiek in de lijn van Rufus Wainwright. Van Leeuwen haalt ontspannen vrijwel elke noot. Ook in de samenzang met zijn gitarist is Major Tom vocaal van een hoog niveau.

MIN
Helaas is de band in sound en liedjes er nog niet. De jongens lijken een fascinatie te hebben voor Radiohead ten tijde van Pablo Honey en aanverwante bands uit die tijd. Hun nummer 'Plasti'c is gewoon een directe ripoff van 'Creep' (Radiohead). Maar dat is dan nog een nummer dat goed in elkaar zit. De meeste liedjes van Major Tom zijn niet zo sterk. Het tweede nummer van de set, 'Wings', kabbelt als een matige albumtrack. 'Feet', een gedragen track met veel lange uithalen wil ook maar niet pakken. Dieptepunt is 'Start Today' dat echt het niveau braderieband niet ontstijgt.

CONCLUSIE
Major Tom zit beter in elkaar dan hoe menig succesvolle band is begonnen. Technisch zijn deze jongens veel beter dan bijvoorbeeld Rigby, Handsome Poets of Kensington in hun begindagen. Maar zij hadden wel de tracks, of in ieder geval één liedje waarmee ze potten konden breken. 'Randy Newman','Ruby' en 'Practising Me' zijn de beste nummers van Major Tom, maar ze zullen echt nog wat meer ervaring op moeten doen, meer moeten schrijven en iets meer eigenheid in de sound moeten krijgen om echt stappen te zetten.

CIJFER
6,5