Pinkpop 2012: de zes minuten van Leo Blokhuis

Een kijkje in de montagekamer

Francis Pronk, Jörg de Groot ,

Leo Blokhuis kennen we natuurlijk van radio en tv. Leo is een manusje van alles, want ook achter de schermen is hij druk bezig. Zo is hij één van de mensen die op Pinkpop de filmpjes monteert. Er zijn twee montageruimtes waar ze hapklare brokken maken voor de tv-uitzending. In de loop van de tijd is die steeds korter geworden. Vroeger was Pinkpop ook in de middag te volgen op tv. Wij spreken Leo Blokhuis over zijn werk op Pinkpop.

'De uitzending bestaat tegenwoordig uit samenvattingen van de concerten. Die worden in uitzendklare brokken neergezet, zodat de regie alleen maar op de knop start hoeft te drukken. Het is mijn taak om samen met Paula van den Elsen (die in de montageruimte naast hem zit) uit te kiezen wat ze van een concert willen laten zien. Er is ongeveer tien minuten beschikbaar per band. Wij zorgen dat het netjes in elkaar zit. We bepalen vaak zelf welke nummers ze uitzenden óf de artiest bepaalt het. Springsteen heeft bijvoorbeeld toestemming gegeven voor vier liedjes. De mensen van Springsteen gaan een paar meter verderop in een ruimte zitten en kiezen zelf uit wat uitgezonden mag worden. Dat was in 2009 ook zo bij Springsteen. Het wordt steeds meer de trend dat artiesten niet van tevoren toestemming geven. Vroeger werd er meer met livebeelden gewerkt en was de vraag: ‘Wil je in de uitzending of niet?’ Nu is het dus vaker achteraf. We mochten dit jaar voor het eerst Linkin Park uitzenden. Dat is nooit eerder voorgekomen!’, aldus Leo.

De ondertitels worden grotendeels gedaan vanuit Hilversum. Ze maken in Landgraaf een mp3 van het geluid en exporteren dit naar de vertaalafdeling  in Hilversum. Vervolgens stuurt Hilversum een mailtje terug met de vertaling en Leo heeft altijd de mogelijkheid om dingen aan te passen.

Het draaiboek maakt hij van tevoren, maar er gebeuren op de dag zelf regelmatig dingen waardoor bepaalde beelden niet uitgezonden kunnen worden. Bijvoorbeeld van een concert dat tegenvalt of het vervallen van goedkeuring van het management van een bepaalde act.

'Van tien uur 's ochtends tot een uur of elf uur zit ik in de montagekamer. Ik heb dit weekend wel 'een minuutje of zes' kunnen meepakken van een aantal bands, maar dat is dan meestal maar één liedje. Ik heb even bij Kyteman gekeken en dat vond ik waanzinnig goed. Ik had graag het hele optreden willen zien. Dit geldt ook voor de optredens van Sharon Jones & The Dap Kings en Mumford & Sons. Ook is ben ik erg positief over het optreden van Racoon. Ik ben een softie; Mumford & Sons, Fleet Foxes, Midlake en de soulkant wekken mijn interesse het meest’, vertelt Leo.

Leo vertelt dat hij op Twitter regelmatig doorverwijst naar 3voor12, omdat op onze site de hele stream terug te vinden is. Mensen reageren met: ‘Bedankt voor de tip, waanzinnig!’ Dus mensen, check de 3voor12 livestreams en artikelen!