Pinkpop 2012: Mastodon breekt uurrecord drummen

Grote hit vooralsnog niet in zicht

Robert Lagendijk ,

Op het veld zegt iemand dat Mastodon zichzelf met het laatste album The Hunter (2011) in de uitverkoop heeft gegooid. Vraag is: in hoeverre kun je als vaandeldrager van de sludgemetalscene het grote publiek opzoeken? Alsof doommetal en hardcore punk wekelijks in de Mega Top 50 terechtkomen. Vandaag komt in een uur tijd bijna heel The Hunter voorbij.

CONCERT
Mastodon, Pinkpop 3FM Stage, zondag 27 mei 2012

MUZIEK
Logge sludgemetal, vol onverwachte wendingen en tempowisselingen, waarbij de vocale harmonieën soms driestemmig zijn. De bandleden zingen om beurten. Bassist Troy (lichtgrijzende manen) heeft de rauwste stem. Drummer Brenn (blond punkkoppie) heeft een stem die je vaker tegenkomt binnen de metal. Vuur, de duivel en zijn malle moer zijn thema’s die de revue passeren. In tien jaar nam de band even zoveel studioalbums op. De rest van de tijd brengt Mastodon in de bandbus door. Een van de gitaristen speelt vandaag op een doorzichtige Flying V gitaar, onder metalheads het hoogst haalbare.

PLUS
Het publiek kan zich vanmiddag een uur lang door Mastodon de oren laten wassen. Vanaf de eerste aanslag op de gitaren wordt het niet meer stil. Soms log en traag dan weer snel en draait het ritme om. Ingewikkelde breaks worden lang herhaald terwijl de twee gitaren een wedstrijdje soleren om het hardst en het snelst. En net als je denkt dat je de groove te pakken hebt, maakt Mastodon een lange neus en zet alles weer even op z’n kop. Mastadon geeft wiskundebijles, maar dan op een leuke manier. Want, ook al ben je geen metalfan, het geluid dat vanmiddag van het 3FM Stage afkomt, is op z’n minst indrukwekkend te noemen. Drummer Brenn laat zijn toms beuken als angstaanjagend onweer en zijn snaredrum als een mitrailleursalvo. In een uurtje raakt hij zijn drumstel vaker dan de gemiddelde reggaedrummer in een jaar doet. Mastodon zorgt voor een aangename afwisseling in het blokkenschema van vandaag. Hard, ongelikt en medogenloos.

MIN
Duizend ideeën in elk nummer, het is het beste verkoopargument van Mastodon. Maar je moet behoorlijk stevig tandvlees hebben om de hele set in een keer te verteren. Ik betrap mij er op dat ik geregeld op de klok kijk. De tijd kruipt.

CONCLUSIE
Of Mastodon nu een sellout album met The Hunter of niet, het zal het grote publiek niet deren. Dat zal namelijk nooit een noot horen van de Amerikanen. Let’s face it: Mastodon is geen Metallica. Gelukkig niet.

CIJFER
7,5