Pinkpop 2012: Voor het laatst achter Anouk

Achtergrondzanger Ricardo gaat voor solocarrière

Jörg de Groot ,

Anouk weet hoe ze een grote menigte moet vermaken, maar dit doet ze niet in haar eentje. Ze heeft een band met te gekke muzikanten, waaronder achtergrondzanger Ricardo Manuel Burgrust. Deze Rotterdammer kwam op zestienjarige leeftijd al in contact met Anouk en zong mee op de single 'Girl'. Vandaag is zijn laatste optreden bij Anouk. Wij spraken Ricardo na afloop van het optreden op Pinkpop.

Dit was al de tweede keer Pinkpop voor de Rotterdamse zanger. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar om op zo’n jonge leeftijd al bij een van de bekendste zangeressen van Nederland op de bühne te staan? Ricardo vertelt dat het eigenlijk heel simpel ging. Toen hij zestien was heeft hij meegezongen op de plaat van Postmen. Hij kwam in een groep terecht genaamd The Remix Crew, waar hij het heel druk mee kreeg. Postmen wilde eigenlijk dat hij live met hem ging touren, maar dat ging niet, omdat Ricardo het zo druk had. Vervolgens deed hij mee aan een talentenjacht waar Postmen zou jureren, maar hij kwam niet. Dus Ricardo trok de stoute schoenen aan en belde Postmen zelf op. De dag erna stond Ricardo bij de bushalte en werd gebeld door niemand minder dan Anouk. 'Ik nam op en hoorde aan de andere kant: "Met Anouk." Met m’n stomme hoofd zei ik: "Anouk wie?" Al gauw viel het kwartje en werd het duidelijk dat het om Anouk Teeuwe ging. Ze vroeg of hij backing vocals bij haar wilde doen en daar zei hij natuurlijk geen nee tegen. Een kwartier later werd hij gebeld door haar manager en the rest is history.

Hij heeft vier jaar backing vocals gedaan bij Anouk en hij wil nu andere dingen doen. Hij schrijft en produceert veel en wil zich vooral storten op zijn solocarrière. 'Ik wil graag nieuwe uitdagingen aangaan. Ik heb het gevoel dat ik mij meer op mezelf moet focussen, dus dat wil ik niet half doen, maar ik wil er honderd procent voor gaan!’
Zijn hoogtepunten van vier jaar Anouk zijn de eerste Gelredome shows, waar het voor hem allemaal begon. De tour in Ahoy' blijft hem ook nog lang bij, want dat was zowat in zjin achtertuin. Rock Werchter met 90.000 man is nog steeds een fantastische herinnering, vooral omdat hij denkt dat hij niet zo gauw meer voor zo’n grote mensenmassa zal staan.
 
Nu het belangrijkste: wat vond hij eigenlijk van Pinkpop 2012? 'Ik vond het heel tof. Zelfs nog toffer dan 2009! Er hangt een andere vibe en ik heb er meer van genoten dan de vorige keer.' Hou deze Rotterdamse zanger in de gaten!