Pinkpop 2012: Hungry Kids Of Hungary blijft niet hangen

en komt geeneens uit Hongarije

Sjoerd Huismans ,

Eigenlijk heeft Hungry Kids of Hungary naast moederland Australië alleen in de Benelux voet aan de grond gekregen. De band mag zich vanavond voor het eerst hier bewijzen, en krijgt van de redelijk volgestroomde Converse tent het voordeel van de twijfel. Maar daar weet de band geen gebruik van te maken: Hungry Kids Of Hungary verveelt met het publiek met een brij aan ongeïnspireerde midtempo popliedjes.

Gezien
Hungry Kids Of Hungary, Pinkpop Converse Stage, zondag 27 mei 2012
 
Muziek
Indiepopband van down under die in 2010 de debuutplaat Escapades uitbracht. In november 2012 kwam de plaat uit in de Benelux via Rough Trade, en schopte het tot Album van de Week bij 3voor12. Hungry Kids Of Hungary speelt luchtige pop: denk aan achtergrondkoortjes, jengelende gitaartjes en vrolijke no-nonsense liedjes die keurig op 3 minuut 30 afklokken. Denk aan een soort combinatie van The Beach Boys, The Bee Gees en The Shins.
 
Plus
Het is pas de eerste Europese show voor de band, die dan ook met zichtbaar enthousiasme op het podium staat. Daartoe aangespoord door Giel Beelen geeft het publiek Hungry Kids Of Hungary een hartelijke begroeting. Met een aanstekelijke britpopbeat zet de band openingsnummer 'Wristwatch' in. Leuk springerig liedje, zoals wel meer van het repertoire van het repertoire van de band uitstekend te pruimen is. Het gaat dan om de uptempo nummers, zoals 'The Vacationer' dat met staccato ritmes en knappe arpeggio's op keyboard weet te boeien. Maar het frisse 'Scattered Diamonds', met een Vampire Weekend-achtige gitaarriff, is met afstand het leukste liedje. De popliedjes van Hungry Kids Of Hungary krijgt een strakke uitvoering, met name de ritmesectie valt op door afgemeten, gelikte ritmes. Dat is vooral de verdienste van bassist Ben Dalton, wiens melodische baslijntjes uitstekend in de drumbeats klikken.
 
Min
Hungry Kids of Hungary heeft nog lang niet genoeg materiaal om een heel optreden lang te blijven boeien. Het kabbelt allemaal maar voort, en af en toe zit er dan een liedje tussen wat de aandacht vast weet te houden. Maar daar tussendoor krijgt het publiek zo'n flauwe hap aan matige midtempo niemendalletjes te verduren dat het echt aan het vechten is tegen de verveling. Al snel zoekt men vertier in ouwehoeren, smartphones of bier. Frontman Dean Mc Grath en vooral toetsenist Kane Mazlin (die ook de achtergrondzang op zich neemt) hebben nogal irritante, afgeknepen stemmen die na verloop van tijd op de zenuwen gaan werken.
 
Conclusie
Het is al met al een best aardig moppie indiepop voor vroeg op de middag. Mensen wrijven de slaap nog uit de ogen, en hebben weinig verwachtingen van de onbekende band die hen voorgeschoteld wordt. Maar Hungry Kids Of Hungary weet dat voordeel van de twijfel niet uit te buiten. Het gebrek aan hooks is het grootste probleem van de band. 'Scattered Diamonds' is het enige liedje dat blijft hangen. Dat is veel te weinig voor zo'n vederlichte poppy band als deze, die het toch echt van aanstekelijke liedjes zou moeten hebben. En serieus, wie heeft die bandnaam toch bedacht?
 
Cijfer
5