Handtekeningen van Major Tom jagen op Pinkpop 2012

Fans en familie in de rij voor een krabbel

Bas van Duren ,

Het is een decennia-oude traditie die ook op Pinkpop 2012 in stand wordt gehouden: handtekeningen verzamelen van je grootste idolen. Bij de tent van platenboer Free Record Shop krijgen de fans volop de kans om een krabbeltje te scoren van hun favoriete artiest. Alhoewel, fans? Bij openingsact Major Tom bleek de relaties tussen fans en band voornamelijk uit familiale banden te bestaan.

Een voorzichtige rij begint zich te vormen voor het Free Record-paviljoen nabij de 3FM Stage. Een blik op het overzicht van artiesten die handtekeningen komen uitdelen, leert dat de eerste act toepasselijk de openingsact is; Major Tom. De Limburgers zijn via de Nu of Nooit-wedstrijd doorgedrongen tot Pinkpop en daar hoort dus ook een handtekeningsessie bij.

'Kapsones,' klinkt het van buiten de omheining als drummer Ramon met iemand staat te kletsen, terwijl de aanvangstijd voor de sessie al voorbij is. De grijnzende gezichten van de roeper en Ramon doen vermoeden dat de wat oudere brompot en muzikant elkaar al langer kennen dan vandaag. Dat geldt ook voor vormgever Merijn. Hij ontwierp de hoes van Major Tom's nieuwe EP. 'Ik moet tien euro neerleggen voor de plaat om mee te doen aan de handtekeningsessie. Zeg, ik krijg hem toch wel gratis?' grapt hij.

Als het moment daar is, mag Sharon uit Spijkenisse als eerste de handtekeningen ontvangen. Ze oogt er rustig onder, dus is ze eigenlijk wel fan? 'Nee,' luidt het antwoord. 'Maar de handtekeningen zijn niet voor mij.' Ze blijken voor vriendin Daniëlle te zijn die op het allerlaatste moment griep kreeg. 'Als ik dit niet had gedaan, dan zou ze me nooit meer aankijken,' zegt ze grappend. En het Pinkpopkaartje van Daniëlle? 'Niet verkocht,' klinkt het met een zucht.

Een vent van eind veertig, begin vijftig, valt uit de toon vergeleken met de voornamelijk jonge en vrouwelijke verzamelaars. Navraag leert dat hij de vader van drummer Ramon is. Waarom dan een handtekening scoren als dat thuis ook kan? 'Omdat ze toch mooi hier staan. Ik zie ze nog groter worden dan dat ze nu zijn en ik heb die plaat in de ruwe versie al tot vervelens toe gedraaid.'

Pakken we een willekeurige handtekeningontvanger er maar bij, blijkt het de vriendin van zanger Jelle te zijn; Lisa met haar moeder Annie. De schoonmoeder heeft een uitgesproken mening over Jelle's stem: 'In het begin vond ik dat hij een sneerstem had.' Lisa: 'Mahaaaam, dit komt online!' Annie: 'Ja, maar hij is gegroeid. Als schoonzoon is hij vaak met de familie en zijn gitaar mee op vakantie geweest. Toen hij een keer op een piano speelde, vond ik het echt prachtig.'