Pinkpop 2012: fans van The Cure

'De enige haarlakband die nog over is'

Francis Pronk, Jörg de Groot ,

Vanavond sluit The Cure de eerste Pinkpopdag af op de Main Stage. Tussen de roze Pinkpophoedjes spotten we zwart geklede mensen met opvallende kapsels: The Cure fans. Wij spreken een aantal fans over wat hen anno 2012 nog trekt aan The Cure.

In het voorvak van de Main Stage zit een jongen die qua kapsel precies op Robert Smith lijkt. Deze jongen blijkt speciaal voor The Cure vanuit Bochum (Duitsland) naar Pinkpop te zijn gekomen. David heeft The Cure één keer eerder gezien. Hij verkiest Pinkpop boven het Wave-Gotik-Treffen festival dat momenteel in Leipzig plaatsvindt. David vertelt dat hij veel grote bands heeft gezien, maar de muziek van The Cure is tijdloos en ze weten een sfeer neer te zetten die geen enkele band kan evenaren. Hij zou het leuk vinden als Smith na afloop frontstage komt om handtekeningen uit te delen. David gaat er alles aan doen om straks vooraan te komen.

Moeder en zoon Toonder zijn vanuit Berkel & Rodenrijs (bij Rotterdam) naar Limburg gereden voor de show van The Cure. Crevan (24) vertelt dat hij is opgegroeid met deze muziek. Zijn lievelingsnummer is 'A Forest' en hij verwacht dat deze klassieker vanavond voorbij komt. 'The Cure is een unieke band én de enige haarlakband die nog over is!' aldus Crevan. Moeder Christina (49) heeft The Cure op haar negentiende in Amsterdam gezien. Het is voor haar puur jeugdsentiment, maar als haar kinderen niet waren gegaan, was ze thuis gebleven. Ze vindt het nieuwe materiaal van The Cure niet interessant. Ze komt vandaag puur voor de oude songs. Het nummer dat ze vandaag graag wil horen is 'Friday I’m In Love', speciaal voor haar dochter, die vroeger alleen op vrijdag haar vriendje kon bezoeken.
We spotten nog twee Duitse meisjes, die net over de grens wonen. 'Ik heb The Cure niet zo vaak gezien, maar twintig keer,' zegt Melanie (34) bescheiden. Ze volgt The Cure nu zo’n vijf, zes jaar en heeft ze drie keer in België gezien, vandaag voor het eerst in Nederland en de overige concerten heeft zij in Duitsland mogen aanschouwen.  Als de band vanavond 'From The Edge Of The Deep Green Sea' speelt, is haar avond compleet. Haar vriendin Monika (38) vindt het bijzonder dat The Cure een lange set neerzet en dat zij altijd heel enthousiast overkomen. 'Ze hebben geen instelling van spelen omdat het moet, en dan weer naar huis.'