Fans van Linkin Park op Pinkpop 2012

De reden om alternatieve muziek te luisteren

Francis Pronk en Jörg de Groot (foto) ,

Vanavond sluit Linkin Park de Pinkpopzondag af op het hoofdpodium. Net als gisteren zijn we op zoek gegaan naar fans en dit keer de fans van Linkin Park. Van fans van het eerste uur tot fans die net komen kijken.

Jacolien (27) uit Dordrecht en haar vriendin Selina (22) zijn speciaal voor hun grote idolen naar Landgraaf gekomen. Jacolien is fan vanaf het eerste album Hybrid Theory. Ze heeft de band voor de eerste keer gezien op Pinkpop in 2007. Sindsdien volgt ze de band vooral internationaal. Ze is twee keer naar Düsseldorf afgereisd en in 2009 heeft ze frontman Chester in de kleine zaal van de Melkweg gezien met zijn andere project Death By Sunrise. Jacolien vertelt dat ze haar emoties goed kwijt kan in de muziek van Linkin Park. 'De teksten pakken mij enorm. Als ik niet lekker in mijn vel zit, vind ik het fijn om naar deze muziek te luisteren. Het klopt gewoon wat Chester zingt. Hij omschrijft op die momenten precies hoe ik mij voel. Je kunt je frustraties goed kwijt in de teksten. Tip: als je bijvoorbeeld je huis moet schoonmaken en je hebt geen zin, zet dan Linkin Park op en je gaat als een trein!’ Ze hoopt dat er vandaag ook nieuwe nummers de revue passeren, want het nieuwe album komt volgende maand uit. Linkin Park geeft steeds meer een elektronische draai aan hun muziek. Vinden de fans het jammer dat de band zo aan het veranderen is? Volgens Jacolien is het alleen maar goed dat de band van alles uitprobeert.  Ze houden hun eigen sound, ondanks de elektronica. Haar vriendin Selina gaat in tegenstelling tot Jacolien de band voor de eerste keer zien. Haar avond is compleet als ze 'Easier To Run' spelen, want dat is een speciaal nummer voor haar. De meiden beloven vanavond helemaal uit hun dak te gaan. Als ze vanavond terugrijden naar Dordrecht, gaan ze nog nagenieten, want Linkin Park zit vastgeroest in hun cd-speler.

Tijdens Mastodon komen we drie jonge fans tegen van Linkin Park. Caitlin (16) uit Lelystad, Annemarie (18) uit Heerlen en Kevin (18) uit Duitsland kennen elkaar van de officiële Linkin Park fanclub, Linkin Park Underground. Deze drie fans hebben later op de dag een meet and greet met hun idolen. Voor Kevin is het de eerste keer dat hij Linkin Park in Nederland gaat zien. Hij heeft de band al tien keer in Duitsland mogen bewonderen. Caitlin vertelt dat de muziek van Linkin Park de reden is dat ze nu alternatieve muziek luistert.

Een paar meter verderop zitten Yorick (24) en Ilse (20) uit Limburg. Ilse vindt Linkin Park een interessante band, omdat ze steeds vernieuwende muziek maken met verschillende stijlen. Ze is al zo’n acht jaar fan en heeft de Linkin Park in 2007 ook op Pinkpop gezien. Ze verwacht de komende show veel nieuwe nummers. Yorick hoort vanavond graag het nummer 'What I've Done' en dan kan hij tevreden naar huis.

Verderop komen we Jeroen (18) uit Breda tegen, die ook vertelt dat Linkin Park dé reden is dat hij naar rock en metal luistert. Hij is erg gecharmeerd van de variatie in hun muziek. Zowel de rustige als stevige nummers staan als een huis. Hij kan geen elk nummer noemen dat hij niet leuk vindt, maar als hij een favoriet moet kiezen, dan is het 'Breaking The Habit', omdat de muziek bij deze song een technisch randje kreeg, wat in latere muziek meer vorm kreeg. Jeroen verwacht dat Linkin Park vanavond vooral het bekende werk doet, zodat het hele terrein luidkeels kan meeschreeuwen. We zullen het vanavond zien.

Tom (24) en Andy (26) uit Limburg zijn beide die-hards, bij de eerste plaat was het meteen raak. Ze hopen op een groot feest vanavond en het zou perfect zijn als Linkin Park met 'In The End' de avond afsluit. Andy vertelt dat hij het persoonlijk erg jammer vindt dat band meer neigt naar elektronisch in plaats van rock.

Kortom: Linkin Park is voor vele dé reden om naar alternatieve muziek te luisteren. De fans verschillen van mening wat betreft de elektronische muziek, die nu een grote rol bij ze speelt. Toch blijven de fans de band trouw en reizen ze naar Landgraaf om hun idolen te zien spelen. Let's do it!