Pinkpop 2012: dansen tot in de allerallerállerkleinste uurtjes

Campings hebben nog veel te bieden

Bas van Duren ,

Laat naar bed, laat eruit en laat weer op gang. Met het goede weer is het niet vreemd dat de meeste Pinkpoppers pas in de avond op gang komen. Als de laatste snaar om klokslag elf uur heeft getrild, zijn de meesten nog niet vermoeid. Waar is dan het feestje? Op de markt en op de camping. Of het nou gaat om filmpje kijken, naar de stiller disco of in de sporthal dansen, er is keus genoeg en daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

Een gigantisch scherm op de markt is voor de gelegenheid een bioscoop. Culthit Drive van vorig jaar wordt daarop getoond en een enkeling blijft wel even kijken, maar bij gebrek aan geluid is de behoefte om te blijven niet groot. Een gebrek aan geluid lijkt ook aanwezig te zijn bij de 'Stiller Disco' verderop. Een meisje met een defecte hoofdtelefoon op schreeuwt: 'Ik hoor niets!'. Bij de andere dansers oogt het anders; die zingen mee op Rick James' Superfreak. Dat de disco 'stiller' is, heeft te maken met het apparatuur; oude cd-spelers en de koptelefoons zijn niet draadloos, maar verbonden met kabels. Dat mondt nog wel eens uit in een warboel, maar dat is ongetwijfeld de bedoeling.

Bij Camping A melden de eerste feestgangers zich bij de sporthal. Daar draait dj St. Paul verantwoorde plaatjes en getuige de lange rij buiten is dat een schot in de roos. Binnen is het zo rond twaalf uur nog niet bijzonder druk, maar er is genoeg te zien. Zo glippen twee meiden met een feestlint door de dansers om uiteindelijk bij hun vriend Merijn te komen. Die wordt  van achter besprongen en met het lint versierd. 'Gefeliciteeeeerd!' klinkt het. Merijn is aangenaam verrast en krijgt het voor mekaar om te blijven dansen, ook al is hij helemaal in lint gewikkeld.

Op elke hoek wordt er wel muziek gedraaid. Is het niet van de kleine mini-raves, dan is het wel een groep vrienden die flink hebben uitgepakt met een grote tent, stapels bier en enorme speakers. Slapen is er voorlopig niet bij, de doorbijter kan overal wel terecht. Een speelhal met flipperkast, basketbalwerpen en een rodeostier; het is daadwerkelijk kermis op de camping. En het feest is nog lang niet afgelopen, als we de geluidjes die uit de tenten komen mogen geloven.