De feestelijke roadshow van Babylon Circus

Sympathieke Fransen hebben veel, maar helaas geen liedjes

Robert Lagendijk ,

Vooraf wordt het publiek de 3 P’s beloofd: ‘Punk, Polka en ... eh .... Pinkpop’. Na een dik uur Babylon Circus kunnen we er nog zeker twee aan toevoegen: Power en Party.

CONCERT
Babylon Circus, Pinkpop Mainstage, zondag 27 mei 2012

MUZIEK
Babylon Circus komt uit Frankrijk en mixt al meer dan vijftien jaar volksmuziek met ska en reggae. David Baruchel & Manuel Nectoux, de harde kern van de band, zijn grote fans van Manu Chao en Mano Negra, dat is te horen. Gogol Bordello zullen ze ook wel tof vinden. Met David ging het trouwens even niet zo lekker; na een val van een trap in Moskou was hij er slecht aan toe, waardoor de band zes jaar op z’n gat lag. Vanmiddag is daar niets meer van te merken.

PLUS
Olala! Dat doen ze goed, die tien sjofel geklede Fransozen. Een uur lang mag het publiek mee op een avontuurlijke tocht vol bokkensprongen langs Joodse bruiloften, Jamaicaanse hangmatten, zigeunerfeesten, begrafenissen in New Orleans en meer. Een veelkoppige blazerssectie in de zon staat altijd garant voor feest. Babylon Circus slaagt er in om het publiek vanaf de aftrap op haar hand te krijgen. Voetjes van de vloer, handjes in de lucht en meezingen waar dat kan. Van langzaam naar snel, van hard naar zacht. Zeer voorspelbaar maar Babylon Circus is doelvast en trefzeker. Best knap, omdat de slaap nog maar net uit de ogen is en het publiek nog een lange dag te gaan heeft.

MIN
De P die Babylon Circus vandaag zeker garandeert is die van Publieksparticipatie. Je zou de band er bijna de volle 10 punten voor geven. Helaas moeten we vier punten aftrekken voor het magere songmateriaal. Want werkelijk geen van de nummers is ook maar enigszins memorabel. Maar goed, feest is het wel.

CONCLUSIE
Ieder land heeft zijn eigen Babylon Circus. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Amsterdam Klezmerband. Vernieuwend is het allemaal niet wat ze doen, maar met de juiste ingrediënten is een feestje onvermijdelijk. Dat Babylon Circus ook nog een scherp randje heeft in de vorm van het weirde en hoekige gitaarspel maakt dat we de band niet zomaar kunnen afserveren als een leuke feesten- en partijenband. Wat de sympathieke Fransozen vanmiddag voorschotelen is een geslaagde partycocktail die de juiste uitwerking heeft op het Pinkpoppubliek. En als openingsact teruggehaald worden voor een toegift is altijd +1.

CIJFER
7