Nieuw dEUS album plotseling uit

Nieuwe plaat 'Following Sea' uit het niets in de iTunes Store

Sjoerd Huismans ,

Volgens dEUS heeft het niets te maken met een slimme marketingtruc: vannacht rond 01.00 uur stond plotsklaps het nieuwe album van de Belgische band in de iTunes Store. 'De band wil de muziek graag verspreiden terwijl ze fris is', aldus de site van de band. Meteen na het afronden van het vorige album Keep You Close (oktober vorig jaar) begon de band aan de opvolger. Following Sea is een 'kleurrijker en zonniger' album , aldus dEUS zelf. Dit weekend staat de plaat exclusief in de iTunes Store, vanaf maandag komt Following Sea op de Luisterpaal. Binnenkort speelt dEUS een exclusief concert voor 3voor12. Houd de site en 3voor12radio in de gaten voor meer informatie.

De info die tot nu toe bekend is: de nieuwe plaat van dEUS heet 'Following Sea' en de titels van de tracks zijn als volgt: Quatre Mains – Sirens – Hidden Wounds – Girls Keep Drinking – Nothings – The Soft Fall – Crazy About You – The Give Up Gene – Fire Up The Google Beat Algorith – One Thing About Waves. Hier een link naar Following Sea in de iTunes Store.

Direct na het uitbrengen van de vorige plaat Keep You Close begon de band aan deze opvolger, vooral het resultaat van 'plotse uitbarstingen van creativiteit.' Tom Barman over de onaangekondigde release: ‘We hadden nummers die we echt niet wilden verliezen, nummers die we niet vier jaar op de plank mochten laten liggen, dus we besloten te breken met onze gewone manier van werken, de nummers snel af te werken en uit te brengen. Het is 2012 for fuck’s sake, het idee om maanden te wachten met releasen leek zo ouderwets.’ 

Een eerste prille luisterbeurt maakt duidelijk dat Following Sea weer iets meer old school dEUS is dan voorganger Keep You Close. Zelf vindt de band de nieuwe plaat vooral kleurrijker en zonniger. Barman verklaart dat de snelle release deels het gevolg is van 'schaamte dat er voor ‘Keep You Close’, na twee jaar werken, slechts negen tracks afgeleverd werden.’ Wederom is de plaat geproduceerd door Adam Noble. Op de eerste single Quatre Mains zingt Barman voor het eerst een heel nummer in het Frans.