Perquisite: "In oktober open en eerlijke verkiezingen bij Buma/Stemra"

"Er moet iemand van mijn generatie in het bestuur komen"

Stephan van Peursem ,

Woensdag was de Algemene Ledenvergadering van Buma/Stemra, waar veel artiesten aanwezig waren. Pieter Perquin alias Perquisite legt in 3voor12radio uit waarom deze vergadering zo belangrijk was voor de muzikanten. De laatste tijd was veel te doen om de organisatie van Buma/Stemra. Zo moet er een nieuw bestuur komen. Leden konden het nieuwe bestuur echter alleen als “pakket” goed- of afkeuren. De voorselectie is gedaan door een commissie waar de directievoorzitter zelf in zit, en daar is veel kritiek op. Ook vinden sommige leden van Buma/Stemra het niet kunnen dat het personeel van Buma/Stemra salarissen boven de Balkenendenorm heeft en dat directeur juridische zaken Cees van Rij 7 ton aan “ontslagvergoeding” meekreeg bij zijn vertrek.

Het was woensdag volle bak bij de ledenvergadring van de Buma/Stemra in Amsterdam. Waarom waren de leden/muzikanten in grote getale gekomen? "Omdat er wel wat op het spel stond", stelt Perquisite. "Ik heb dan ook samen met Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid) heel veel mensen om naar de vergadering te komen." Onder meer Ruben Hein, Torre Florim (De Staat), Pete Philly, Cas Hieltjes (Go Back To The Zoo) en Janne Schra waren naar het Krasnapolsky hotel gekomen.

Dankzij hun hoge opkomst slaagden de muzikanten erin het nieuwe bestuur weg te stemmen. Door de gekozen vorm moest een tweederde meerderheid behaald worden. Dat lukt net niet. Ook Perquisite stemde tegen. "Er zijn nieuwe statuten gemaakt en aangenomen. Ik denk dat dat een goede ontwikkeling is. Ze zorgen voor meer transparatie bij Buma/Stemra en voor een efficienter bestuur. Maar ik was het niet eens met het feit dat aan die statuten een bepaling kleefde dat een dat er nieuw bestuur zou komen dat niet gekozen was door de leden. Je kon alleen maar ja of nee zeggen. Velen vonden dat met mij en dat hebben we laten marken. Er komen nu in oktober nieuwe, open verkiezingen, waarbij iedereen zich kandidaat kan stellen."

Perquisite zelf stelt zich ook verkiesbaar voor het nieuwe bestuur. "Er moet iemand van onze generatie in het bestuur komen. Dat zijn de artiesten die je veel op televisie ziet, die veel op de festivals staan, maar die niet nu niet in het Buma bestuur vertegenwoordigd zijn. Je ziet ze ook niet vaak bij de vergaderingen, omdat ze druk zijn met muziek maken. Terwijl Buma voor deze mensen juist een erg belangrijke organisatie is. Het is een organisatie die heel goed werk doet. Het is jammer dat in de media alleen de negatieve kant wordt benadrukt, de dingen die mis gaan. Er gaan natuurlijk ook dingen mis, die wil ik ook aanpakken als bestuurdslid."

Tijdens de ledenvergadering werd ook het jaarverslag besproken, waarbij ook de begroting van vorig jaar werd goedgekeurd, inclusief zeven ton ontslagvergoeding voor juridisch directeur Cees van Rij, een heikel punt. "Dat klopt, maar 60% was voor en 40% tegen, dus er was wel een sterk tegengeluid."

Wat merken niet-muzikanten, luisteraars van muziek, ervan dat de Buma wordt hervormd?
Perquisite: "Het gaat vooral om het voortbestaan van muzikanten; met cd-verkoop verdien je als muzikant bijna niks meer. Ook live wordt het minder, doordat er veel concurrentie is op de live markt. Iedereen is aan het optreden. Liefhebbers van muziek moeten begrijpen dat Buma er juist is voor de muzikanten die jij tof vindt. Als je wilt dat zij kunnen blijven doen wat ze doen, dan moet de Buma ook kunnen blijven doen wat zij doen."

Luister hier het hele interview met Perquisite in 3voor12radio.