Oranjekoorts: 11 internationale voetbalhits voor Euro 2012

Ierse Justin Biebers in het kwadraat, dikbuikige Duitsers en Poolse oma's

Atze de Vrieze ,

Nog twee weken tot de aftrap van het EK voetbal in Polen en Oekraïne, en de oranjekrakers vliegen je alweer om de oren. Wie straks een hit wil hebben, moet nu zijn plaatje pluggen. In ons land staan Johan Derksen en Wildred Genee van het RTL-programma al hoog in de hitlijsten, met een tamelijk curieuze single. Natuurlijk doen artiesten uit alle hoeken van Europa een gooi naar voetbalsucces. Elf wonderlijke fenomenen.

Oceana - Endless Summer

Laten we aftrappen met het officiële Euro 2012 anthem. Nu moet je officiële anthems in principe altijd wantrouwen. Ze zijn altijd gelikt en raken zelden aan de juiste sfeer, en dat is bij deze Duits-Amerikaanse zangeres niet anders. Haar popnummer Endless Summer heeft weinig met voetbalcultuur te maken en klinkt opvallend Zuid-Amerikaans voor een Europees voetbaltoernooi. Dat hebben ze in de clip opgelost door wat tv's met voetbalbeelden op het strand te zetten. Waarom dit meisje dan in hemelsnaam gevraagd is om haar bijdrage? Simpel: ze scoorde een nummer 1 hit in zowel Polen als Oekraïne.

We are the England fans

Voor het echte voetbalgevoel moeten we natuurlijk naar Engeland. Althans, dat vinden de Engelsen zelf. Zij zijn de uitvinders, en alleen al daarom verdienen zij de cup. Heerlijk amateuristisch, dit filmpje met veertig spuuglelijke Britten met vlaggen en toeters in een open dubbeldekker. Het is een grote recycle van bekende stadiondeuntjes met door iedereen mee te neuriën melodietjes en een lekkere beat. Wel grappig dat ze kennelijk bondscoach Fabio Capello zo gek gekregen achter het stuur van de bus plaats te nemen. Beetje jammer dat de beste man inmiddels bondscoach-af is.

Dimitry Mosa - EK Polka

Konden we op wachten: de polka. Deze Dimitry Mosa maakte al furore als novelty act in tv-programma Holland's Got Talent, waar Gordon voor hem op de banken ging. Ja ja, wat hebben we met zijn allen om dat mannetje gelachen. Maar onze Poolse vriend lacht misschien wel het laatst als heel Nederland in de rust zijn EK Polka draait, een variatie op een traditioneel volksdeuntje. Met muts en accordeon. Hej Sokoly!

Jedward - Put The Green Cape On

Voetbal ligt nogal gevoelig in Ierland, nadat Fransman Thierry Henry er drie jaar met de hand geleden voor zorgde dat de groenen het WK misliepen. Maar de Ieren zijn terug, en zelfs klaar om Henry te vergeven, aldus de onuitroeibare tweeling Jedward. Overal waar het publiek is, zijn zij met hun Justin Bieber in het kwadraat poptunes en hun ontplofte new romantics kapsels. Ze werden bekend met X Factor UK, deden mee met het Eurovisie Songfestival en spring nu ook op de Euro 2012 trein. Groene capes om en vliegen maar!

 

Een inzending uit Oekraïne die het schopte tot officiële Euro 2012 tune van de Duitse zender ZDF, dat is nog eens internationaal denken. De groep Los Colorados gaat rucksichtlos 90s house-ragga klassieker I Like To Move It van Reel To Real te lijf, maar dan uiteraard in tradtionele volkskledij. Met mooie meisjes en een zanderig veldje tussen de slavische zonnebloemen. You like to... football!

Wolter Kroes, Yes-R & Ernst Daniel Smid - Ben Je Ook Voor Nederland?

Supermarktketen C1000 zet dit jaar groot in. Jarenlang hebben ze knarsentandend toegekeken hoe Albert Heijn de show stal met wuppies, leeuwtjes en andere flauwekul. Dit jaar hebben zij hun eigen spaarbeestje. In een clipje vol voetbalsterren moeten drie artiesten uit verschillende genres chocola zien te maken van een klassiek stukje kleuterrijm. Een rapper, een operagigant en een volkszanger, voor elk wat wils.

Jarzębina - Koko Koko Euro spoko

De Poolse oma's van Jarzębina wonnen in hun thuisland een prestigieus mediaspektakel dat moest leiden tot het enige echte Poolse EK-lied. Getooid in onhippe jurken en hoofddoeken, geven zij het clichebeeld van de ouderwetse, hardwerkende Pool perfect weer. Heerlijke modulatie aan het einde ook. Naar het schijnt versloegen zij met hun kolderieke stadionkraker menig hip popartiest achter zich.

Tobee - Helioo

Jammer, eigenlijk mag deze green screen sensatie uit Duitsland helemaal niet meedoen met de EK 2012 liedjes. Kroegzanger Tobee zette immers in op het EK voor vrouwen in 2011. Zonde zonde zonde, want dit discowavepop liedje - met een bizarre break na anderhalve minuut omdat hij kennelijk iets heel erg seksistisch zingt - is een heerlijk stukje verfijnde liedkunst met uitstekende choreografie. "Unseren Frauen sind ein Wunder."

Kneipenterroristen - 2012 (wird unser Jahr)

Mooi stukje Duitse folklore, dat gelukkig niet gediskwalificeerd hoeft te worden. De dikbuikige bonken van Kneipenterroristen (kroegterroristen) vernoemden zich naar een hardrockplaat van Böhse Onkelz uit 1988. In de begeleidende videoclip laten ze zich door de vrouw des huizen maar al te graag van huis verjagen. Op naar de kroeg, want het scherm groot is en het bier schuimt. Het verhaal eindigt op de vloer van het niet al te hygienisch ogende toilet.

Gogol Bordello - Let's Go Crazy

Wie had ooit gedacht dat de Amerikaanse gypsy-punkers van Gogol Bordello (met inderdaad roots op de balkan) zich zou verbinden aan het ultieme merk Coca Cola? De band maakte furore als woeste, ontembare outlaws die ieder festival plat konden spelen. Is er dan niets meer heilig? Nee, kennelijk niet. Gogol Bordello leende hun liedje Let's Go Crazy aan een reclame, waardoor het bij deze de enige echte Coca Cola Euro 2012 anthem is.

The Skatoons - Skank With The Fans

Met een kleine beetje fantasie heeft ska - de hosmuziek van Engeland - best wat weg van de Poolse polka, toch? Dat moeten ook The Skatoons gedacht hebben, een nogal bejaard ogend combo uit Engeland. Zij maakten een EK 2012 liedje, en bedachten dat het goed zou zijn om de videoclip daarbij op te nemen op de roltrap van het lokale winkelcentrum."You'll score goals, we'll drink beer!"