Keizer, de man van 60.000... and counting

Rapper speelt op Suckafree met The Experience Band

Erik Zwennes ,

Op het moment van spreken repeteert rapper Keizer met ‘de band van Zwart Licht’ oftwel The Experience Band. Aanstaande zaterdag 2 juni speelt de als Rozelsky Lie A Jen geboren Surinamer in Paradiso als onderdeel van Suckafree: een avond met tevens Fresku, araabMUZIK, Murda Turk, Kubus, Sticks & Rico, Hef en vele anderen. 3voor12 komt de avond filmen.

Keizer is net twee dagen terug uit Suriname waar hij als headliner van een festival speelde. Een uitverkochte zaal van ruim tweeduizend man liep uit voor de 24-jarige rapper en lokale grootheden. Het is tekenend voor de populariteit van de jongeman, met op het moment van schrijven alleen al 63 duizend followers op twitter. En dat vrijwel zonder media-aandacht, officiele releases of grote verhalen. “Sorry, ik kan het zelf ook niet verklaren. Ik spreek een grote groep jonge mensen aan met mijn teksten en via social media. Het is niet zo dat er een groot plan achter zit. Je zou kunnen zeggen dat ik doe wat ik van andere artiesten zou willen zien: delen waar je mee bezig bent, wat je bezig houdt en waar je staat in het leven.”

Na enkele omzwervingen, ook in het gevang, vond Keizer onderdak bij het label Nindo. Nog geen grote naam in het veld, maar wel dé plek waar de mc zich begrepen voelde. “Het is niet zo dat ik heel arrogant ‘nee’ heb gezegd tegen anderen, zij wilden mij niet. Nu ben ik blij met deze keuze, er zijn inmiddels ook wat artiesten bij gekomen. Nindo is een familie; een groep vrienden die elkaar bijna dagelijks ziet. Ideëen komen daardoor meteen op tafel en iedereen kan heel direct bijdragen.”

Keizers fans wachten na enkele mixtapes al lange tijd op het album Karma dat al lang aangekondigd wordt. “Ik kan je geen precieze datum geven, maar we mikken nu op eind september, begin oktober. De plaat is zo goed als af, met nog wat puntjes op de i te gaan. We willen het niet zomaar droppen, zijn heel kritisch en willen echt met een goed plan komen.” Wél belooft Keizer zaterdag al een aantal nieuwe nummers te spelen, ook tracks die hij nog nooit eerder deed. “De plaat wordt echt anders dan wat men van mij verwacht: veel rustiger. Ik merk dat ik schrijf hoe mijn leven nu is en dat is gewoon in een rustiger vaarwater.”

Keizer wil na vele shows in het clubcircuit ook de overstap maken naar het podium- en festivalcircuit, maar merkt dat hij met een flinke achterstand begint. “Het is heel lastig om die stap te maken. Ik merk dat programmeurs mij zien als een kinderrapper, alleen een commercieel figuur, maar ondertussen ben ik veel verder. Ik maak muziek, punt.” Om dat te laten zien heeft Keizer de hulp ingeschakeld van ‘de band van Zwart Licht’ oftewel The Experience Band. “Ik merk dat ik nu een show kan maken. Bij een dj-show is het de dj die best een bepalende rol heeft, met de band is het echt een samenspel. In de nieuwe set vertel ik wie ik ben en wie ik was. Dat is een stuk rustiger, maar natuurlijk zitten er ook genoeg bangers tussen.” 
 
Op 2 juni is Suckafree in Paradiso met als headliner de Amerikaanse superproducer araabMUZIK. 3voor12 filmt de avond. Kijk de beelden hier later terug.