GroenLinks en SP stellen kamervragen over ontslag Buma-directeur

“Buma negeert wensen van leden en smijt met exorbitante ontslagvergoedingen”

Sjoerd Huismans ,

De Tweede Kamer-fracties van GroenLinks en de SP hebben opheldering gevraagd over het ontslag van Buma-directeur Cees van Rij. De partijen willen van staatssecretaris Fred Teeven weten waarom de directeur juridische zaken zijn functie neerlegde en of de omstreden ontslagvergoeding teruggevorderd kan worden.

Gisteren meldde 3voor12 dat de zeven ton die Van Rij meenam bij zijn ontslag een oprotpremie was. Het bedrag is nooit voorgelegd aan een kantonrechter, en evenmin goedgekeurd door de leden van Buma/Stemra. De leden gaven al aan verbolgen te zijn over de gang van zaken.

Ook vanuit de politiek komt nu een reactie. Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks) en Jasper van Dijk (SP) stellen schriftelijke vragen aan de staatssecretaris over de oprotpremie die aan Van Rij is uitgekeerd. Ze willen onder meer weten waarom Van Rij zijn functie neerlegde, en of het bedrag nog terug te vorderen is. "Ik wil van de staatssecretaris weten of hij het wenselijk vindt dat deze vergoeding betaald wordt uit middelen van de leden van Buma/Stemra, die geen invloed hebben gehad op de vaststelling ervan", zegt Peters.

"Buma/Stemra beweert dat de inkomenspositie van hun auteurs onder druk staat en dat extra toezicht dat zou verergeren", vervolgt Peters. "Dat staat in schril contrast tot de manier waarop de rechtenorganisatie zelf met geld omgaat. Buma/Stemra zegt keer op keer dat ze opkomt voor haar leden en spreekt namens auteurs, maar als het er op aankomt negeert het bestuur de wensen van haar leden en smijt ze met exorbitante ontslagvergoedingen."