Hollandse Nieuwe Kleinindustrie schrijft nieuwe muziek in Noorwegen

Band komt eerst met EP Live On The Water

Sjoerd Huismans ,

Dirt (She Is) van Kleinindustrie is de opener van de Hollandse Nieuwe compilatie van deze maand. De Amsterdams/Utrechtse band zit niet stil, en heeft in de tussentijd al een nieuwe EP uit. Volgende week trekt Kleinindustrie naar Noorwegen, om daar vier maanden lang in alle rust aan nieuwe muziek te schrijven. Het is de bedoeling dat er dan een eerste officiële release komt.

Amper een maand na de EP (Dirt) She Is komt Kleinindustrie alweer met een nieuwe release: Live On The Water. Zanger Sjef Ketelaars verklaart deze korte tijdsspanne: “Het duurde vrij lang om de vorige EP af te maken, omdat hij gemasterd is in de VS. Deze keer hebben we alles zelf gedaan.” De mastering van (Dirt) She Is komt dan ook niet van de minste: Fred Kevorkian werkte ook Iggy Pop en The White Stripes. Niet een man waar je als beginnende band bij aanklopt. Maar Kleinindustrie deed precies dat: “Ja hoor, je moet gewoon met veel geld over de brug komen, dan doet-ie het wel”, zegt Ketelaars laconiek. Bij de laatste release Live On The Water was er weinig geld meer om mee over de brug te komen, en bovendien was de band in voor meer experiment: “We wilden proberen hoe het is om alles zelf te doen. We hebben de muziek dus in de oefenruimte opgenomen en zelf gemixt. Daarna hebben we het al online gegooid, de mastering hebben we eigenlijk laten zitten.”

Net als de vorige bevat deze nieuwe EP slechts drie nummers, die wederom gratis op internet verschenen. Kleinindustrie heeft ambitieuze plannen om aan een eerste ‘officiële’ release te gaan werken. Volgende week trekken de drie bandleden namelijk naar Noorwegen om aan nieuwe muziek te gaan werken. Ketelaars: “We blijven daar vier maanden. We hebben alleen nog niets echt geregeld, voorlopig zitten we in een hostel. Maar de bedoeling is om vooral binnen te zitten, en aan nieuwe nummers te werken. We willen zo snel mogelijk iets opnemen om op de site te kunnen zetten. Na ons verblijf daar willen we echt iets uitbrengen; een stuk of zes nummers waar we tevreden over zijn. Maar goed, voor hetzelfde geld bakken we er wel helemaal niets van”, lacht de zanger.

Waar de nummers op (Dirt) She Is nog vooral scherp en puntig waren, zijn die op Live On The Water trager en slepender, met name hoogtepunt So Lazy I Could Die. De sound zit ergens tussen grunge, stoner en garagerock in. Sjef Ketelaars, Willem-Victor van Gerven Oei en Martinus Schneijerberg kennen elkaar al sinds lange tijd, ze hebben samen op de middelbare school in Den Haag gezeten. Ketelaars: “Toen maakten we ook al samen muziek, zij het in andere bezettingen en vooral andere vorm. We oefenden Guns ’n Roses nummers in een ruimte onder een coffeeshop in Scheveningen. Maar uiteindelijk is het toch nog allemaal goed gekomen.” In de huidige bezetting speelt Kleinindustrie nu drie jaar samen. De band slaagt er met drie personen in een flinke bak herrie te maken. Slechts één gitaar en drums vormen de instrumentale basis. “We hebben ook wel met bassisten geprobeerd te spelen, maar dat werkte nooit echt. Onze gitarist Martinus speelt live nu over twee gitaarversterkers én een basversterker heen, dat gaat al heel lang prima.”

Komende zaterdag speelt Kleinindustrie in de Valreep te Amsterdam, een kraakpand in een voormalig dierenasiel in Amsterdam-Oost. Het is voorlopig even de laatste kans om de band live te zien, want de komende vier maanden vertoeven ze in Noorwegen. Ketelaars: “Al hopen we daar ook optredens te doen.”