Popronde groeit naar 31 steden met 31 Hollandse Nieuwe podia

Reizend bandplatform doet rondje rond de kerk: start en finish in Nijmegen

Ingmar Griffioen ,

De Popronde groeit alsmaar verder: dit jaar doet het rondreizende popfestival 31 steden aan, in 2011 waren het er nog 27. Voor het eerst in haar bestaan eindigt de Popronde ook op de plek van de traditionele start: in Nijmegen. Ook dit najaar verrijst in alle speelsteden een Hollandse Nieuwe podium en dat betekent liefst eenendertig kansen om minimaal drie Hollandse Nieuwe acts gratis aan het werk te zien!

Dit jaar sluit de Popronde dus niet af in Eindhoven, maar twee dagen later in Nijmegen, de geboorteplaats van het festival. De afsluiter wordt geen reguliere editie: op zondag 18 november zullen op één locatie, theater De Lindenberg, een dag lang zoveel mogelijk Popronde-acts spelen. De immer enthousiaste Popronde-coördinator Mischa van den Ouweland hoopte aanvankelijk op honderd acts. "Dat gaat nooit lukken, maar dertig à veertig zou al heel mooi zijn. We hebben in de Lindenberg, het culturele centrum van Nijmegen, vijf ruimtes waar we muziek kunnen programmeren."

Het valt Van den Ouweland op dat bands tijdens de Popronde naar elkaar toegroeien. "Dat is de belangrijkste reden voor dit slot. We willen het seizoen voor alle bands en de vele vrijwilligers op één plek uitluiden. Dit komt qua terminologie ook mooi uit: het is tenslotte een 'Pop-ronde'", lacht de Nijmegenaar. "We hebben gekozen voor een zondag en geen nachtfeest, maar overdag en tot een uur of 10. Ik wil proberen het principe van de Popronde aan te houden: gratis toegang en voor iedereen toegankelijk. We hopen dat de bands het leuk vinden en daarin meegaan, want veel vergoeding kunnen we dan niet bieden", geeft de organisator eerlijk toe.

De Popronde houdt de gestage groei vast. Vorig jaar groeide het rondreizende platform voor opkomende Nederlandse bands al door naar 27 steden, dit jaar komen er weer vier bij: Helmond, Sittard, Oss en Almelo. Niet de meest grote steden, zijn daar wel genoeg Popronde-podia te vinden? Dat is altijd een belangrijke voorwaarde, legt Van den Ouweland uit. "Een stad moet in potentie minimaal 15 locaties hebben, anders doen we het niet. De groei versterkt onze opzet alleen maar: we willen dat bands buiten de eigen regio kunnen spelen en dat het publiek zoveel mogelijk ziet wat er op live-gebied speelt."

De Popronde kreeg voor deze jaargang een recordaantal inzendingen te verwerken: 1020 Nederlandse bands schreven zich in. Van den Ouweland schat het niveau wederom hoog in. "Het verbaast me toch weer hoeveel talent er in Nederland is. In het verleden deden Nederlandse bands vaak vooral hun Britse en Amerikaanse voorbeelden na, maar ik merk dat ze nu steeds eigenzinniger worden." Die duizend bands zijn door de pre-selectiecommissie teruggebracht tot driehonderd stuks. Het is nu aan de selectiecommissie om het kaf van het koren te scheiden tot de honderd sterkste acts overblijven. In de commissie zitten weer veel muzikanten, programmeurs, journalisten en ook drie 3voor12 redacteuren, Tijs van Liemt (3FM Serious Talent), Hanna Vink (DWDD) en 3voor12radio-presentator Roosmarijn Reijmer.

Het Popronde-seizoen loopt van 7 september tot en met 18 november, in die periode worden wekelijks op donderdag, vrijdag en zaterdag 31 steden aangedaan, alvorens weer in Nijmegen te eindigen voor het slotfeest. In 2011 was meer dan de helft van honderd geselecteerden ook goed voor het predikaat Hollandse Nieuwe en ook dit jaar werkt de Popronde samen met VPRO 3voor12's talentenplatform. Ook is er weer een samenwerking met 3FM Serious Talent. Daardoor kun je deze herfst verspreid over het hele land liefst 31 Hollandse Nieuwe en 31 Serious Talent podia verwachten.

Voor een overzicht van de speelsteden, de commissie en de driehonderd kanshebbers kijk je op www.popronde.nl