Beginnende bands verdienen geld tijdens CRWDSRF in Duycker

Poppodium hanteert nieuwe methode crowdfunding: hoe meer publiek, hoe meer geld voor bands

Sjoerd Huismans ,

CRWDSRF (spreek uit: crowdsurf), een avond voor beginnende bandjes in poppodium Duycker te Hoofddorp, heeft een nieuwe manier van crowdfunding bedacht om startende bands een kans te geven. In de kleine zaal van het poppodium spelen bands uit de regio die zelf in de hand hebben hoeveel ze verdienen aan een optreden: hoe meer publiek de band trekt, hoe meer ze betaald krijgen. Bij binnenkomst moeten bezoekers aangeven voor welke band ze zijn gekomen.

Roosmarijn Reijmer belde vanavond in 3voor12radio met programmeur Kevin Bonet van Duycker. “Het is geen wedstrijd; er is geen jury die bepaalt wat de beste band is. Maar hoe meer mensen je meeneemt, hoe meer geld je als band verdient”, legt Bonet uit.

Deze manier van crowdfunding gaat als volgt in zijn werk: “We programmeren drie bandjes per avond”, zegt de programmeur. “We vragen ze om zelf zoveel mogelijk promotie te maken, en zoveel mogelijk mensen mee te nemen. De band met de meeste aanhang krijgt vervolgens vier euro per bezoeker, band nummer twee krijgt drie euro en band nummer drie moet het doen met twee euro. Als bands een man of vijftig weten te mobiliseren, doen ze het dus heel netjes. Nu staan ze immers voor een kratje bier op te treden.”

“Een succesvolle band zijn, bestaat uit veel meer dan goed kunnen musiceren”, zegt Bonet. “Het is even belangrijk dat bands ook op het zakelijk vlak leren hoe ze zich moeten redden. Programmeurs van podia kijken ook daarnaar.”

Bonet wist niet dat een soortgelijke methode in Groot-Brittannië al langer gehanteerd wordt. Bands moeten daar minstens twintig bezoekers trekken om überhaupt betaald te krijgen. Hij is niet bang dat er - om aan het benodigde aantal bezoekers te komen - alleen nog maar tantes en moeders van bandleden naar zijn bandjesavonden komen. “Het begint altijd in eigen kring, als bandjes het goed doen breidt die kring zich verder uit.” 

De komende editie van CRWDSRF wordt gehouden op vrijdag 25 mei.