Nieuw absurd dance-festival op kazerneterrein Ede

8Bahn Area brengt drie dagen lang elektronische muziek in de Bible Belt

Sjoerd Huismans ,

8Bahn, bekend van house/techno evenementen in het oosten des lands, komt met een nieuw zomerfestival. Op een voormalig kazerneterrein bij Ede presenteert de organisator het 8Bahn Area festival: een driedaags festival met vijf podia en een festivalcamping op de Veluwe. Elk podium wordt gehost door een andere partner, die als enige opdracht heeft meegekregen om zo progressief mogelijk te programmeren. Organisator Pascal Rietman: “Dit is nu al het meest absurde zomerfestival van de afgelopen decennia.”

8Bahn bestaat inmiddels vijf jaar, en heeft in Oost-Nederland naam gemaakt met onder meer clubavonden in Luxor Live te Arnhem en 8Bahn Night & Day tijdens Koninginnenacht- en dag. Maar met het nieuwe zomerfestival mikt 8Bahn op heel het land, zegt Rietman: “Voor een driedaags festival komen mensen eerder op en neer. Ik heb nu al veel landelijke media op mijn dak.” Rietman heeft er vertrouwen in dat zijn festival zich staande gaat houden in het woud van zomerse dance-festivals: “Velen uit het progressieve hoekje zijn heel nieuwsgierig.”

De eerste namen van 8Bahn Area zijn inmiddels bevestigd. Onder meer Applescal en Jameszoo treden op, en er zijn een aantal prominente acts uit de Haagse scene bevestigd: I-F, Legowelt en Orgue Electronique. Naast elektronische muziek brengt het festival ook film, kunstexposities en zelfs sport. Rietman: “Er is voor ieder wat wils. Als je een nieuw zomerfestival begint krijg je natuurlijk bij voorbaat kritiek uit allerlei hoeken, maar wat programma betreft spreekt het zelfs de critici aan.

Elk van de vijf podia wordt door een andere organisator gehost. Deze partners zijn Le Voyage, Juxtapose, Intergalactic FM, Cassette Collectief en New Dutch School. Zij hebben volledige vrijheid wat betreft de programmering van hun podium. Rietman: “We willen elk podium op hetzelfde niveau krijgen. Als wijzelf alles zouden coördineren zou het ene podium onvermijdelijk ondergeschikt raken aan het andere. Op deze manier voorkomen we dat.” De partners hebben slechts één opdracht meegekregen, aldus Rietman: “Ze moeten zo progressief mogelijk programmeren, en niet letten op commerciële belangen als het boeken van grote namen.”

Eerder organiseerde 8Bahn een eendaags zomerfestival in Arnhem: Zirkus 8Bahn. Maar voor dit nieuwe festival wijkt de organisatie uit naar een voor een dance-festival nogal bijzondere plek: midden in de Bible Belt, op een kazerneterrein vlak bij Ede. “Het terrein in Arnhem is hiervoor te klein”, zegt Rietman. “Bovendien wil Arnhem maximaal twee dance-evenementen per jaar organiseren, en waren wij de derde. Al krabben ze zichzelf daar nu wel achter de oren: de grootste partij is weg!” Voor de gemeente Ede en 8Bahn is de deal volgens Rietman een win-win situatie: “In Ede is al 25 jaar niets meer gebeurd op cultureel gebied. En dan nu ineens een non-stop 24 uurs festival, dat is toch echt bizar? Al denkt de gemeente ook gewoon commercieel: Wij huren het terrein van hun, en 8Bahn heeft al een reputatie in de regio.”

Rietman is content met het gehuurde festivalterrein: “Het ligt midden op de Veluwe, en mensen dansen tussen imposante kazernegebouwen. Bovendien is het terrein echt immens, we zouden makkelijk een kilometer op kunnen schuiven.” In eerste instantie mikt de organisator op 2,5 duizend campingbezoekers, vanwege de grootte van het terrein kan dit nog uitgebreid worden. “Maar we willen nóóit meer dan 3,5 duizend bezoekers. De intimiteit van het festival is heel belangrijk voor ons."