Kim Dotcom lanceert aanval op Obama met nieuwe single

200 miljoen e-mailadressen krijgen uitnodiging

Atze de Vrieze ,

Kim Dotcom nieuws van de dag: de Megaupload oprichter heeft een nieuwe website (Kim.com uiteraard) en een nieuwe single: Mr President. Daarmee lanceert de Duitser een rechtstreekse aanval op president Obama. Dotcom roept mensen op de Amerikaanse president geen herverkiezing te gunnen als de Megaupload files niet vrijkomen.

De afgelopen maand is de filesharing tycoon een enorm charmeoffensief begonnen, gecentreerd rond een cartooneske Twitter- en Instagramaccount. Doel is om zoveel mogelijk aanhang te krijgen en zo 'the voice of the people' mee te laten spreken in de megazaak rond zijn persoon. Kim Dotcom werd in januari in opdracht van de FBI met groot vertoon van macht opgepakt in Nieuw-Zeeland. Samen met een aantal medeverdachten (waaronder Nederlander Bram van der Kolk) zou hij verantwoordelijk zijn voor grootscheepse schending van het auteursrecht, samenzwering en witwassen.

Dotcoms zaak is zeker nog niet verloren. Een rechter in Nieuw-Zeeland oordeelde recent dat de invallen in zijn luxueuze villa in Nieuw-Zeeland onrechtmatig waren. Pas half 2013 zal de rechter beslissen over zijn uitlevering aan de VS. In de tussentijd krijgt Dotcom geen toegang tot zijn bestanden en harde schijven. Dotcom doet er intussen alles aan een cultfiguur te worden, dankzij een zorgvuldig vormgegeven campagne. Hij laat zich veelvuldig in zijn protserige landgoed fotograferen met zijn kinderen en zijn medeverdachten. Kim Dotcom: een kruising tussen family man, onwaarschijnlijke vrouwenmagneet, boefje en idealist.

In hoeverre die campagne ook echt effect heeft, moet de komende tijd blijken. Kim Dotcom zet hoog in. Hij wil de Amerikaanse presidentsverkiezingen inzetten als pressiemiddel voor zijn zaak. Op zijn website staat een tellertje, dat afloopt op de verkiezingsdag. Hij roept zijn 'volgelingen' op Obama geen herverkiezing te gunnen als hij de Megaupload files niet vrijgeeft. Zijn eigen zaak - een private onderneming die veel geld verdiende met filesharing - probeert hij slim te verbinden aan politieke headlines als SOPA, PIPA en ACTA. Daarbij manifesteert hij zich in zijn videoclip als een kruising tussen Martin Luther King en Che Guevara, een 2.0 rebellenleider met het vrije woord als wapen.

Heeft deze internetjoker echt invloed? Moet Obama zich er iets van aan trekken? Met iets meer dan 100.000 Twitterfollwers heeft Dotcom nog alles behalve het gewicht dat hij zelf voor ogen heeft. Een ding beheerst hij in elk geval zeker: Hollywood retoriek. "Expect this movement to get crowded. August 1st we start inviting 200 million emails from our Mega database to join us! One man and his keyboard • with the Internet behind him • might render a billion dollar re-election campaign fund useless."