Europese Commissie wil Europees beheer van muziekrechten

Marietje Schaake (D66): "Hierdoor kan muziek een groter publiek bereiken."

Jorinda Teeuwen ,

De Europese Commissie heeft vandaag een voorstel gedaan om het beheer van muziekrechten op Europees niveau te regelen. Volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake is dit een goede zaak. “Dit is een belangrijke stap op weg naar een gezamenlijke Europese digitale markt,” aldus Schaake. “Eenduidige Europese regelgeving biedt nieuwe mogelijkheden om het potentieel van de Europese markt te benutten en is tegelijkertijd een voorwaarde voor een eerlijke vergoeding voor muzikanten en componisten.”

Op dit moment is het collectieve beheer van intellectueel eigendomsrecht een nationale zaak. Organisaties als BUMA/STEMRA beheren de rechten van meerdere artiesten en innen een vergoeding voor het gebruik van hun creaties binnen EU-lidstaten. Dit betekent dat online muziek- en filmdiensten in ieder land een aparte licentie moeten afsluiten om in heel Europa muziek te kunnen streamen. "Het nieuwe voorstel van de Commissie poogt een langverwachte modernisering van het systeem te verwezenlijken. Een voorbeeld is de Europese markt voor muziek, waar multinationale licenties geïntroduceerd worden. Hierdoor kan muziek een groter publiek bereiken en kunnen consumenten genieten van een breder internationaal muziekaanbod."

Volgens D66 moet één Europees systeem voor collectief beheer een einde maken een de huidige nationale monopolies van de beheerders. "Meer concurrentie tussen organisaties is in het belang van zowel artiesten als consumenten. Zo krijgen muzikanten een betere vergoeding voor hun werk, terwijl het voor consumenten goedkoper moet worden legaal muziek te downloaden of te streamen,” aldus Schaake.

Dinsdag werd de Franse Europarlementariër Marielle Gallo op dit dossier aangesteld als rapporteur vanuit het Europees Parlement. Gallo is één van de 39 Europarlementariërs die vorige week vóór het omstreden ACTA-verdrag stemden. Het Europees Parlement zal zich na de zomer buigen over dit wetsvoorstel. "Er is nog een lange weg te gaan", aldus Schaake.