Docu BOOM! Agency onthult unieke beelden Daryll-Ann, Johan & Travoltas

30-jarig Fries boekingskantoor zondag in zonnetje op Ned. 2

Ingmar Griffioen ,

Een boekingskantoor in Joure dat al ruim dertig jaar tours boekt voor vele Nederlanse indie artiesten? Jazeker het bestaat: BOOM! Agency is al die tijd trouw gebleven aan de Friese wortels en is nu onderwerp van een bijzondere documentaire. Die wordt zondag op Nederland 2 vertoond met unieke beelden van onder meer Daryll-Ann, Johan, Treble Spankers, Caesar, Travoltas, The Serenes, Ivy Green en Tim Knol. Roosmarijn voelde eigenaar Jan ten Boom aan de tand in 3voor12radio.

Het verhaal van BOOM! (spreek uit als in zo'n ding uit het bos) Agency is te mooi om niet te vertellen: Jan ten Boom ging met een vriend mee die drummer was en voor hij het wist was hij manager. Dat dachten documentairemakers Janjelle Ringnalda en Timo Brinkman ook en zij trokken met camera's naar Friesland om Ten Boom een half jaar lang op de voet te volgen. De Fries moest er even over nadenken, maar trof een 'leuke crew' en is heel erg te spreken over het resultaat: "Het is een mooi document van wat ik gedaan heb."

Wat vond Ten Boom eigenlijk het mooiste aan de docu? "Het moment dat mijn vader zegt dat hij het gevoel heeft, dat ik wel goed bezig ben." Des te mooier vindt de boeker, aangezien het 31 jaar terug op het Friese platteland niet bepaald gebruikelijk was om je boterham met muziek te gaan beleggen. "Dat was een wereld die zij niet konden bevatten en misschien nog niet kunnen. In de documentaire maakt hij een opmerking, waarvan ik denk 'ah hij heeft het in de smiezen en vindt het ook erg mooi allemaal nu'."

Waarom is hij met BOOM! eigenlijk daar in Joure blijven zitten? "Dat was een hele bewuste keuze. Ik zit vast aan de Friese bodem. Dat vind ik ook heel belangrijk om met beide voeten op de grond te blijven staan en me ook even terug te kunnen trekken uit de muziek. Als ik in Amsterdam ben kom ik meer mensen tegen dan in mijn eigen woonplaats." In Joure kan Ten Boom nog in de stamkroeg zitten zonder dat mensen weten wat hij doet en even het hoofd leeg maken.

Uitzending zondag 15 juli op Nederland 2 om 15.15 uur. En de hele avond vanaf 17.00 uur op elk uur op Omrop Fryslân. Herhaling op zaterdag 21 juli om 10.15 uur.