Bittorrent en Dj Shadow bundelen krachten

Betaal met het installeren van een stukje software

Atze de Vrieze ,

Opmerkelijke samenwerking: DJ Shadow brengt een nieuwe EP uit in samenwerking met Bittorrent. Waar de meeste artiesten en labels de befaamde peer to peer software het liefst met wortel en tak uit willen rukken, hoopt Shadow een graantje mee te kunnen pikken van de inkomsten. CEO Eric Klinker van Bittorrent noemt het een revolutionaire stap. "It’s Time to Rewrite the Future of the Entertainment Industry."

Met veel jaloezie werd de laatste jaren gekeken naar populaire websites als The Pirate Bay en Isohunt, broeinesten van piraterij. Hollywoodfilms, nieuwe albums, tv-series, alles wordt er maar gratis vanaf geplukt. De laatste jaren zijn torrentsites regelmatig doelwit geweest van piraterijbestrijders, met als belangrijkste overwinning de veroordeling van The Pirate Bay in 2009. Ondanks die veroordeling en blokkering van de site in diverse landen (waaronder Nederland) dobbert het Zweedse piratenschip nog altijd rond.

Dj Shadow hoopt nu te kunnen delen in de inkomsten. Daarvoor is een opmerkelijke constructie gekozen. Shadow biedt zijn EP Hidden Transmissions From The MPC Era (1992-1996) gratis aan. De bundel bevat een verzameling van oud werk, aangevuld met foto's en videomateriaal. Wie het werk downloadt, krijgt een aanbieding van een adverteerder om een stukje software te installeren. Iedere keer dat een gebruiker daarvoor kiest, ontvangen zowel Bittorrent als DJ Shadow inkomsten. Om hoeveel geld het gaat heeft Bittorrent niet bekend gemaakt. Volgens Eric Klinker de manier om inkomsten te genereren voor artiesten. "We geloven dat we op deze manier digitale distributie levensvatbaar kunnen maken voor makers en fans."

Het is een bijzonder soort adverteerders-deal. Doorgaans worden inkomsten uit advertenties gegenereerd met banners waar gebruikers op moeten klikken. Het installeren van software lijkt een gigantische drempel te zijn. En wat voor software? Wel: Real Player. De geplaagde media-ontwikkelaar werd een paar jaar terug nog veel gebruikt, maar heeft vervolgens veel terrein verloren. Het zelfverklaarde 'plan om de toekomst te herschrijven' levert op Twitter alvast honende reacties op. "Dat is echt zoooo 1998... Back to the future #realplayer", aldus @molislaegers. "Geeft hij zijn #icq contact gegevens er ook bij?", zegt @ridzert. "DJ Shadow is a real playa #realplayer", aldus @neonwasabi.

En toch: Dj Shadow lijkt bepaald niet de makkelijkste artiest om te overtuigen van een experiment met gratis verspreiding van content. Begin 2010 haalde hij het nieuws met een flinke tirade tegen freeloaders op zijn eigen blog. "Het is tijd voor een serieus gesprek tussen de ene redelijk intelligente persoon en JOU, mijn redelijk intelligente lezer. Hoe smakeloos het ook moge klinken: feit is dat veel van onze helden - Jimi Hendrix, John Coltrane, The Beatles, wie dan ook - hun beste kunst maakten in ruil voor financiële compensatie. Als je die compensatie stopt - je raadt het al - verdwijnt ook de kunst."