Uitspraak: Ziggo en Xs4all moeten Pirate Bay blokkeren

Brein wint rechtzaak vs. providers na bodemprocedure

Ingmar Griffioen & Atze de Vrieze ,

Providers Ziggo en Xs4all moeten The Pirate Bay blokkeren. Dat is de uitkomst van een door Stichting Brein aangespannen bodemprocedure. Eerder verloor de piraterijbestrijder nog een kort geding in dezelfde zaak. De beslissing van de rechtbank in Den Haag betekent, dat de ISP's hun abonnees binnen tien dagen de toegang tot de website The Pirate Bay moeten ontzeggen.

Rechter: bewezen dat abonnees van Ziggo en Xs4all inbreuk maken op auteursrecht door bezoek Pirate Bay

Tweakers.net meldt dat het hierbij handelt "om drie ip-adressen en 24 uur domeinnamen, waaronder 'ThePirateBay.org', maar bijvoorbeeld ook 'Suprnova.com' en 'DePiraatBaai.be'." Volgens de technologiewebsite registreerden Belgische TPB-gebruikers die laatste domeinnaam om een dns-blokkade te verhinderen. Brein mag verder ook nieuwe ip-adressen en domeinnamen aandragen (die naar The Pirate Bay zouden verwijzen), die de ISP's dan ook moeten blokkeren.

De Haagse rechter achtte het bewezen dat de abonnees van de providers inbreuk maken op het auteursrecht door The Pirate Bay te bezoeken. Het vonnis behelst ook een dwangsom op overtreding van 10.000 euro per dag (maximaal 250.000 euro) aan Stichting Brein en verder draaien beide providers op voor de juridische kosten van de piraterijbestrijder (zo'n 2200 euro).

De strijd tussen Brein en The Pirate Bay sleept zich al jaren voort. Na de veelbesproken veroordeling van de Zweden in hun eigen land in april 2009 vroeg de piraterijbestrijder ook de Nederlandse rechter de site te verbieden. Die stemde daarin toe en sommeerde de eigenaars de site voor Nederlandse gebruikers ontoegankelijk te maken. Maar sinds de veroordeling in eigen land beweren de drie vermeende eigenaars dat ze de site al lang van de hand hebben gedaan, aan een bedrijf op de eilandengroep Seychellen.

Begin 2010 kondigde Tim Kuik van Brein al aan een nieuwe clash met de Zweden te verwachten. Eind 2010 doolde de site nog altijd als een spookschip zonder kapitein over het web, waarop Brein de volgende stap in zijn strategie inzette: een bodemprocedure tegen internetprovider Ziggo. Collega-ISP XS4ALL sloot zich bij de zaak aan. Als de piraten zelf geen gehoor geven aan de sommatie van de rechter, dan maar met het vonnis in de hand naar de tussenpersoon. De zaak is van buitengewoon groot belang, omdat bij winst Brein in toekomstige gevallen veel makkelijker op kan treden tegen diensten die zich verbergen in het buitenland.

Soortgelijke constructies zijn te zien in steeds meer landen. In Finland blokkeerde een ISP onlangs The Pirate Bay, tot groot ongenoegen van de 'copyleft' internetgemeenschap. In Amerika wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort anti-piraterij wet SOPA aangenomen, waarin onder meer nadrukkelijke verantwoordelijkheid voor tussenpersonen. In kort geding tegen Ziggo half 2010 haalde Brein nog bakzeil. De rechter oordeelde toen dat de piraterijbestrijder zich eerder tot de consument dan tot internetproviders moest wenden.