Luik heeft vertrouwen in belangrijk Noorderslag optreden Luik heeft vertrouwen in belangrijk Noorderslag optreden

“Ik hou van beschouwing in kunst”

, Erik Zwennes

Luik heeft vertrouwen in belangrijk Noorderslag optreden

“Ik hou van beschouwing in kunst”

Erik Zwennes ,

Volgende week verschijnt tijdens festival Noorderslag het debuutalbum van de Rotterdamse slowcoreband Luik. De formatie rond Lukas Dikker maakte een knappe en coherente plaat. Uitgekleed en minimalistisch, maar ook enorm muzikaal en vol verstilling en beschouwing.

“Ik wil de luisteraar niet vertellen hoe hij naar het album moet luisteren. Daarom hebben we afstand genomen van de tweedeling in de nummers en van de strikte concepten. Dit is het resultaat van vier creatievelingen die naar elkaar groeiden gedurende het proces”, aldus Dikker.

Luik bestaat op dit moment naast Dikker uit Simeon Poot op bas, Gerrit van der Scheer (tevens Herrek) die zingt en gitaar speelt. Keimpe Koldijk, die onder meer met Bebe Fang en Woud speelt, drumt in Luik. Daarmee zit de band gelijk vol met de mensen achter het label Samling. Niet geheel toevalig kwam daar de eerste EP uit. Het album verschijnt via het Utrechtse label Snowstar, waar ook I Am Oak en The Secret Love Parade hun platen uitbrengen. “Het is goed om iemand met afstand naar je plaat te laten kijken”, zegt Dikker. Daarnaast heeft Snowstar betere distributiemogelijkheden. Het is voor ons een logische volgende stap.”

Lukas Dikker nam de plaat zelf op. Hij mixte hem met Johan Kooi, bekend van Johnny Cage en Eklin. “Het is goed om afstand te nemen. Hij snapt wat ik wil, maar komt ook met ideeën en toevoegingen waar ik niet op was gekomen.” Dikker legt uit hoe hij bij de typische, bijna verdoofde, feel van Luik is gekomen. “Ik hou van beschouwing in kunst. In alle kunstvormen eigenlijk. Het zit bij mij in de teksten, maar ook in het geluid; gestript en gebalanceerd. Door het zo klein te houden, word je gedwongen naar alles te luisteren. Alle details hebben hun plek. Live ontstaat er, ondanks dat het heel gecomponeerde nummers zijn, ruimte voor improvisatie. Dat zit wellicht in kleine details, maar doordat je alles hoort, ben je heel geconcentreerd met elkaar aan het spelen. Dan ontstaat er ook ruimte.”

In eerste instantie was Dikker na de debuut EP druk met een tweede mini-album. Maar gedurende het schrijfproces ontstond het idee van een volledig album. Door de inbreng van de andere bandleden en het mixproces is de hele conceptuele tweedeling losgelaten. “Er ontstaat een andere dimensie en balans met meer ruimte voor de luisteraar voor eigen interpretatie.”

Afgelopen donderdag speelde Luik op Incubated in Tilburg in het voorprogramma van Malcolm Middleton. Het gaf Dikker het laatste beetje vertrouwen dat nodig was voor het optreden van zijn band op Noorderslag. “Het was een heerlijke avond. Wij zijn allemaal rond zijn debuutplaat fan geworden. Je hebt dan een leuk publiek voor je. Op Noorderslag hopen we ook wat internationale contacten op te doen. Vooral Duitsland en België lijken me mooie landen om te spelen.”

Met de release van het album is het als gelegenheidsproject geboren Luik, allesbehalve afgerond. Dikker: “Tijdens het masteren ontstonden al weer de eerste ideeën voor volgende nummers. Gelukkig konden we bij Snowstar snel releasen. Nu voelt het promoten en spelen van de nieuwe nummers niet als een verplichting en kunnen we tegelijk weer verder denken over nieuw materiaal.”


Luik speelt op Noorderslag in Groningen. Op 26 februari staat de band tevens op Club3voor12/Zuid-Holland. Deze avond is gratis toegankelijk.

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12