ESNS12: Geniale gekte op de groei bij Thulebasen ESNS12: Geniale gekte op de groei bij Thulebasen

Kopenhaagse freaky mix van noise, math en indierock

, Ingmar Griffioen

ESNS12: Geniale gekte op de groei bij Thulebasen

Kopenhaagse freaky mix van noise, math en indierock

Ingmar Griffioen ,

Neem twee jongens en een meid uit Denemarken. Laat haar verwoed, tegendraads drummen en geef de jongens twee gitaren (waarvan een twaalfsnarige) voor het vervormde scheurwerk. Laat vervolgens de ene vervreemdend zingen en de andere een keur aan pedalen, elektronica en een sampler martelen. Nee, doorsnee is Thulebasen bepaald niet.

CONCERT
Thulebasen, Eurosonic, Vera, 12 januari 2012 

MUZIEK
Bizarre noise, math en indierock door drie jonge mafketels uit Kopenhagen. Geen muziek voor 'thuis met de vrouw op de bank' en ook live is het niet altijd even gemakkelijk behapbaar. Maar nummers als "Monster" en "Gate 5" zijn freaky, meeslepend, hoekig en uiterst pakkend, kortom geniaal. 


PLUS
"Gate 5" is Thulebasen ten voeten uit: soms melodieus, vaker ruw, noisy en prettig geschift als Les Savy Fav. De band start een gemene riff in de beste Nirvana traditie, mikt daar tweestemmige galmzang, maniakaal drumwerk en detonerende gitaar tegenaan en het werkt! Thulebasen opereert schijnbaar ongestructureerd, de leden lijken er op los te experimenteren en los van elkaar te opereren. Thulebasen smeedt een fascinerende mix van weirde, ingenieuze doch catchy composities. 

MIN
Thulebasen maakt best wel gestoorde muziek eigenlijk. Als je er niet voor open staat, is er geen touw aan vast te knopen en irriteert de groep. Het ziet er op het podium toch een beetje uit of drie doorgefreakte studenten op een slechte LSD-trip het depot van het conservatorium geplunderd hebben en een wedstrijdje doen wie het meest experimenteel op een instrument kan rammen. Misschien kan wat oefening en afstemming sowieso geen kwaad. 

CONCLUSIE
Volgende maand doet Thulebasen een rijtje supports voor tUnE-yArDs (goede combinatie!) in Scandinavië en Duitsland en daarna staat SXSW in de agenda. Belangrijke weken breken aan, waarna nog maar moet blijken of onze Denen nog een fikse groeispurt kunnen maken. De scheidslijn tussen genialiteit en gekte is dun. We geven het trio het voordeel van de twijfel en concluderen: te geniaal voor het servet en te gek voor het tafellaken.  

CIJFER
7+

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12