De twaalf van 3voor12 voor 2012

Pepijn van Gils ,

Na de nabeschouwingen van afgelopen maand, start 3voor12 het nieuwe jaar met een nieuw logo, een nieuwe website en een nieuwe lijst: de 12van2012. Twaalf artiesten die behoren tot de belofte van 2012. Van deze twaalf artiesten mag je komend jaar een hoop verwachten wat betreft releases, het live circuit en het bepalen van het geluid van 2012.

Bart Constant - Gravity

In het voorjaar 2011 liet Bart Constant voor het eerst van zich horen met de single Do Better. De in Berlijn woonachtige artiest gaat daar overigens door het leven als Rutger Hoedemaekers. Op 13 januari komt zijn langverwachte debuutalbum uit. De dag erna staat hij met kakelverse band voor het eerst op het podium in de Oosterpoort in Groningen tijdens het Noorderslag festival.

Blaudzun - Elephants

Januari is ook de maand voor Johannes Sigmond, alias Blaudzun. Hij presenteert dan zijn derde album sinds zijn debuut in 2008. En niet onverdienstelijk overigens. Het nieuwe album, Heavy Flowers, waar hij sinds de zomer aan werkte is weer iets groter en gearrangeerder dan zijn vorige album. Hij zal hierdoor absoluut een groter publiek gaan bereiken. Het album is overigens het 3voor12 Album van de Week en is uiteraard te beluisteren op de nieuwe Luisterpaal.

Mr. Polska - Boswachter

Na het compilatie album Alziend Oor, die hij met z'n crew Nouveau Riche uitbracht begin vorig jaar, volgden zijn eigen EP De Boswachter en de single Gustav. In november was hij Hollandse Nieuwe van de Maand en werd hij verkozen tot Pool van het Jaar 2011. Alsof het nog niet genoeg was, ging hij er met zijn Nouveau Riche crew tijdens de State Awards vandoor met de prijzen in de categorie Beste Video, Beste Groep en Beste Producer. Op 2 maart komt zijn debuutalbum uit en daarmee is Mr. Polska absoluut een van de twaalf die 3voor12 tipt voor 2012.

Rats On Rafts - The Moon Is Big

De Rotterdamse band Rats On Rafts tekende dit jaar bij Top Notch voor de re-release van hun debuutalbum, dat hierdoor ook op cd te verkrijgen is. Pete and The Pirates nam hen mee naar 013, De Patronaat en Tivoli. Daarnaast speelden zij op Le Guess Who? London Calling en in Melkweg The MAX. Na een toch al fantastisch 2011, begint Rats On Rafts ook 2012 met een vliegende start. Op 18 januari spelen de heren een live-sessie in de radiostudio van BBC6. Aansluitend spelen ze een week in het voorprogramma van Minny Pops op de bakermat van de punkscene, in o.a. Sheffield, Leeds en Manchester.

 

Jameszoo - Kiwanushi and the Cheesechildren

Jameszoo, oftewel Bosschenaer Mitchel van Dinther, begon als dj, spelend naast acts als Modeselektor, Kode9, Dorian Concept, Nicholas Jaar en Gold Panda. Daarnaast bracht hij als singer-songwriter afgelopen jaar zijn eerste 'seven-incher' uit bij Kindred Spirits, genaamd Leaf People. Voor deze EP werkte hij onder andere samen met de St. Louis gevestigde vocalist Coultrain. Naast de remixes die hij nu maakt voor de nieuwe platen van Taprikk Sweezee, Shlohmo en Soosh, komt ook zijn debuutalbum uit in de loop van het jaar.

Bombay Show Pig - Sancho Panza

Het Nederlandse indierock duo Bombay Show Pig bestaat uit gitarist Mathias Janmaat en drummer Linda van Leeuwen. Na het uitbrengen van hun eerste EP Baby It’s A Face, geproduceerd door Tjeerd Bomhof, toerden ze afgelopen jaar door Nederland, België en de Balkan. Dit jaar slaat de band een nieuwe weg in door van een trio naar een duo te gaan. Het debuutalbum werd onder productionele leiding van Simon Akkermans (C-mon and Kypski) in creatieve broedplek Kytopia in Utrecht opgenomen en afgemixt door Eli Janney in New York, die eerder o.a. werkte met The Rapture, Holy Fuck, Ryan Adams en Hooverphonic. Begin 2012 zal het album uitkomen en zullen ze weer door het land heen trekken met een nieuwe live-set voor het eerst te zien op Noorderslag 2012.

Zanillya - Me/Mn Baby

Als dochter van een Arubaanse vader en een half Macedonische-, half Turkse moeder groeide Zanillya Farrell op in Lelystad en Almere, maar verhuisde rond haar vijftiende naar Amsterdam. Als dochter van wijlen Boney M-frontman Bobby Farrell, werd muziek haar met de paplepel ingegoten. Onlangs verscheen zij in de hiphop-docu Queens Of Hiphop (deel 1 en deel 2), die via 101Barz te zien was. De eerste EP Kortsluiting ligt nu twee weken in de winkel, waarvan de nieuwe single L.O.V.E. feat. Sanguita Akkrum is. Begin december won ze de Grote Prijs van Nederland 2011.

Palio Superspeed Donkey - Mr Dickhead

Hoe snel kan een ster rijzen? Willem, Sam, Ruben en Camiel zijn nog geen half jaar samen, zijn gemiddeld nog geen vijftien jaar jong, maar gooien nu al hoge ogen met de debuut demo-EP. Deze werd in vier uur tijd door Remco Schouten (geluidsman, o.a. van Pavement) in de IJland Studio’s opgenomen. Daarnaast speelden twee sessies op festival Into The Great Wide Open (ITGWO) en werd de Amsterdamse band Palio Superspeed Donkey Hollandse Nieuwe van de Maand september. Palio Superspeed Donkey maakt op Britse leest geschoeide garagepop met veel branie en scherpe teksten.

Case Mayfield - The Title

Van huiskamerconcert tot Paradiso, De Wereld Draait door en de Grote Prijs: Case Mayfield was er de afgelopen jaren te vinden. De singer-songwriter zette hij definitief voet op vaste bodem in Nederland en 2012 wordt het jaar om door te pakken voor hem. De Popronde en festivals als Into The Great Wide Open boden een landelijk podium voor de singer-songewriter om zijn naam te vestigen. Deze, al lang niet meer onbekende, gaat zich komend jaar absoluut vestigen in de Nederlandse muziekindustrie.

Kraantje Pappie - Wat nou als het lukt

Kraantje Pappie, wonend in en werkend vanuit Groningen, is sinds een jaar hard bezig zichzelf omhoog te takelen naar het hoogste platform van rappend Nederland. In 2008 voegde Kraantje Pappie zich bij het label van Jiggy Djé, Noah’s Ark. In 2009 werd op dit label de Boulimia EP uitgebracht met een uitverkochte release party. Ook stond Kraantje al in de Melkweg (SENA POPNL Awards) en in Paradiso (Grote Prijs Finale). Tussendoor dropte hij ook nog een 101Barz sessie, die inmiddels een klassieke status heeft bereikt en meer dan twee miljoen views genereerde. Wat absoluut bijdraagt aan de rijzende status van Kraantje Pappie zijn de ijzersterke live-shows. Vergezeld door DJ Friss en Fiddox. Op 13 januari verschijnt het officiële debuut Crane is af en is volledig geproduceerd door de wereldwijd bekende helden uit Groningen, het drum-n-bass collectief Noisia. Onder het alterego Nightwatch creëerden zij voor Crane een genre overstijgende sound met hiphop, dubstep en pop invloeden.

Jungle By Night - ET

Wat een fantastisch jaar was 2011 voor Jungle By Night. Hun zegereeks begon januari vorig jaar op Noordeslag, waarna zij speelden vervolgens op Lowlands, Festival Mundial, North Sea Jazz, Pitch en Into The Great Wide Open. Zij namen een EP op in april, lanceerde deze in de Melkweg en speelde maar liefst 82 concerten in Nederland en België. De negenkoppige band staat in 2012 niets meer in de weg om ook een succesvol album in de markt te zetten.

Palmbomen - The Aikiu - The Red Kiss

Waar stond hij afgelopen jaar eigenlijk niet? Pitch, Valtifest, Lowlands en ADE, ook als Hollandse Nieuwe en in de 3VOOR12 Draait ... lijstje ontbrak hij niet in 2011. Kai Hugo, die op het podium doorgaat onder de naam Palmbomen, biedt met zijn tropische mix van digitale en analoge apparatuur een vernieuwend alternatief voor het alledaagse. Ondanks zijn jagende vocals en hypnothiserende synths blijft zijn werk aanstekelijk poppy. Na het debuut dat uitkwam bij NON Records en een prachtige serie live-optredens in 2011, ligt de wereld aan zijn voeten komend jaar, Reden genoeg om hem in de gaten te houden in 2012.