Yori Swart: “Ik heb veel geleerd van Frans Bauer” Yori Swart: “Ik heb veel geleerd van Frans Bauer”

“Het is een plaat voor de liefhebber: niet te poppy”

, Sjoerd Huismans

Yori Swart: “Ik heb veel geleerd van Frans Bauer”

“Het is een plaat voor de liefhebber: niet te poppy”

Sjoerd Huismans ,

Yori Swart: een veelbelovende singer-songwriter die folky popliedjes met veel sfeer maakt. Swart won de Grote Prijs van Nederland,en was het voorprogramma van Agnes Obel en Wende Snijders. Ze bracht de plaat in eigen beheer uit: “Ik wilde zelf door de modder ploegen.” Het titelloze album van Yori Swart staat vanaf 9 februari op de Luisterpaal.

Tijdens de afgelopen vier jaar schreef Swart het album: “Alle liedjes zijn tijdens die periode ontstaan. Sommige schreef ik thuis, andere op het conservatorium, waar ik studeerde.” Ze deed er twee jaar over om de juiste band te vinden. “Sommige van de bandleden ken ik via het conservatorium, andere zijn er toevallig bijgekomen. Zo zocht ik iemand die goed mondharmonica speelt. Zo is Okke, het broertje van toetsenist Anne, bij de band gekomen.” Hij bleek een multitalent. Yori: “Hij zingt vaak de tweede stem. Zijn stem lijkt op die van Cat Stevens. Het matcht heel goed bij mijn eigen, breekbare manier van zingen."

Swart en haar band namen het album op in de studio’s van Bullet Sounds, in Hilversum. Een bijzondere ervaring: “In de ruimte onder ons was Frans Bauer aan het opnemen. Echt geweldig, ik heb heel gezellig met hem gepraat en veel van hem geleerd. Al hoor je dat op het album waarschijnlijk niet terug, haha."

Het album is geproduceerd door Attie Bauw, die behoorlijk wat gerenommeerde artiesten op zijn naam heeft staan. Zo produceerde hij albums van Nederlandse artiesten als Hans Dulfer, De Staat en Racoon, maar ook van de Engelse metalband Judas Priest. Yori geeft hem grotendeels de credits voor de sfeer in de nummers. “Andere producers kunnen meteen horen: dat is werk van Attie. Hij heeft een geheel eigen sound: heel gelaagd. Elk instrument kun je goed horen in de mix.” Het klikte goed tussen Yori en Attie in de studio, vertelt ze: “Attie en ik zijn allebei heel visueel ingesteld. We hadden bij elk nummer wel een bepaald beeld of landschap in gedachten. We dachten bij elk nummer: waar speelt dit zich af? Dat kan dan bijvoorbeeld een grot in Zwitserland zijn, of het gevoel dat je ergens in een weiland loopt.”

Voor een handtekening bij een grote platenmaatschappij vindt Yori Swart het te voeg: ze heeft de plaat in eigen beheer uitgebracht. “Ik wilde eerst zelf door de modder ploegen. Zelf ervaren hoe het is om een plaat uit te brengen; wat daar allemaal bij komt kijken. Als ik écht carrière kan maken in de muziek, dan moet ik dat wel weten. Ik wil mezelf niet meteen als product aan een platenmaatschappij geven. Misschien gaat het dan qua muziek wel de verkeerde kant op: wordt het niet te commercieel?” Dat is nu zeker niet het geval, denkt Yori: “Het is echt een plaat voor de liefhebber: niet te poppy. Dat wilde ik ook.”

De singer-songwriter is afkomstig uit Alkmaar, heeft het conservatorium gedaan in Amsterdam, maar woont sinds vier jaar in het Noord-Hollandse dorp Bergen. Swart haalt veel inspiratie uit haar nieuwe omgeving: “Bergen is een kunstenaarsdorpje, met veel natuur en bruine kroegjes. Een klein, intiem plekje. En ik woon er antikraak, dus het is lekker goedkoop. Anders had ik echt niet die plaat op mijn eigen label uit kunnen brengen.” Wel spendeert ze nog veel tijd in Amsterdam. “Ik heb er nog een kamertje, met weinig meer dan een bank. “Amsterdam is wel de plek waar gebeurt. Als ik in Hilversum bijvoorbeeld een optreden voor de radio heb, dan ben ik er zo.”

Vorige week was Yori Swart nog bij het optreden van Case Mayfield voor 3voor12radio. De twee zijn goede maatjes, vertelt ze. “We kennen elkaar al een tijdje. We kwamen elkaar vaak tegen bij optredens en hadden altijd veel lol. We hebben samen vaak muziek gespeeld; zo is er een vriendschap ontstaan. Nu brengen we toevallig op dezelfde datum een album uit.” De twee gaan hun albums met een gezamenlijke tour promoten. “ We vinden het allebei heel leuk om in huiskamers op te treden, dus gaan we nu samen een huiskamertour doen.” Voorlopig gaat Yori dus toeren met haar album, maar eigenlijk is ze de nummers al een beetje zat. “Ik speel deze liedjes eigenlijk al heel lang live. Het is leuk dat ze blijven evolueren tijdens de tour, maar aan het eind van het jaar wil ik een nieuw album gaat maken.”

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12