Rapidshare: "Wij willen onpopulair zijn bij piraten"

Duitse cyberlocker schroeft downloadsnelheid omlaag

Atze de Vrieze ,

Ook Rapidshare heeft maatregelen genomen na de roemruchte inval bij Megaupload. De Duits/Zwitserse file hoster heeft de snelheid van de dienst naar beneden geschroefd, naar eigen zeggen om onaantrekkelijker te worden voor piraten. "Rapidshare ziet zich sinds de sluiting van Megaupload geconfronteerd met een enorme toename aan traffic en helaas ook in de hoeveelheid misbruik die gemaakt wordt van de site", zegt het bedrijf tegen Torrentfreak. "Dat duidt erop dat heel wat mensen Rapidshare hebben gekozen als nieuwe hoster van illegale activiteiten."

Rapidshare is niet de eerste grote website die maatregelen neemt na het agressieve oprollen van Megaupload. De grote torrentwebsite BT Junkie stopte er helemaal mee, cyberlockers als Filesonic en Hotfile pasten hun voorwaarden aan. File hosting diensten hebben er veel belang bij aan te tonen dat zij heel anders te werk gaan dan Megaupload, dat door de Amerikanen gezien wordt als een moedwillig broeinest van piraterij. Collega Mediafire kwam direct na het sluiten van Megaupload al met een verklaring. "Anders dan Megaupload moedigen wij piraterij niet aan. Net als Box.net en Dropbox zijn wij een legitieme dienst, die zich richt op professionals."

Die uitstraling wil Rapidshare ook koste wat kost handhaven. In 2010 had het bedrijf het nog aan de stok met de entertainmentindustrie, sindsdien gedraagt het bedrijf zich - in elk geval voor de bühne - als het beste jongetje van de klas. "Daarom hebben we de pijnlijke beslissing genomen de downloadsnelheid voor gratis gebruikers te reduceren", luidt de verklaring op Torrentfreak. "We zijn ervan overtuigd dat die beslissing ons onpopulair maakt bij piraten en misbruikers wegjaagt." Volgens Torrentfreak ziet Rapidshare een direct verband tussen gratis gebruik en piraterij. Logisch, want gebruikers willen liever hun adres- en betalingsgegevens niet verbinden aan illegale activiteiten. Om de drempel nog wat hoger te maken moeten ook gratis gebruikers persoonlijke gegevens achterlaten.