Deense ISP moet Grooveshark blokkeren

"Streaming service en gebruikers schenden auteursrecht"

Ingmar Griffioen ,

Een internet serviceprovider in Denemarken moet streaming service Grooveshark blokkeren. Een groep van dertig rechtenhouders kreeg van de rechter gelijk in de zaak die ze tegen Grooveshark aanspanden. Dat meldt TorrentFreak. De rechter oordeelde dat zowel de streaming service als haar gebruikers inbreuk maken op het auteursrecht. Doorgifte van The Pirate Bay wordt al langer geblokkeerd in Denemarken.

De groep rechtenhouders, entertainmentbedrijven die zich hebben verenigd onder de naam RettighedsAlliancen, diende de aanklacht in november 2011 in, en hoopt nu dat andere Deense ISP's zich ook naar deze uitspraak moeten schikken. Een woordvoerster van RettighedsAlliancen stelde dat Grooveshark geen contentovereenkomsten of andere licenties had met de leden van haar groep. Ook zou de dienst zich niet coöperatief opstellen in onderhandelingen, waardoor het onmogelijk was (illegale) content van de streaming service te krijgen.

Grooveshark is een in Amerika gebaseerde streaming service, die al voor de lancering omstreden was. In augustus 2010 lukte het Grooveshark om ook in de iTunes app-store terecht te komen, maar binnen een week verwijderde Apple de dienst nadat Universal Music Group UK klaagde over auteursrechtenschending. Grooveshark wil op de mobiele muziekmarkt de concurrentie aan met Spotify. De dienst biedt ook miljoenen tracks streaming aan, die je zowel gratis (met reclame) als via een maandelijks abonnement kunt beluisteren. Het grote verschil met Spotify is dat die dienst wel deals heeft met alle belangrijke labels, en bovendien geen muziek aanbiedt van labels waar het geen deal mee heeft. In november kwam Grooveshark nogmaals in opspraak, toen de mensen achter de site ervan beschuldigd werden eigenhandig beschermd materiaal te uploaden.

Het blokkeren van Grooveshark in Denemarken gaat echter te ver, betoogt Troels Møller, oprichter van internetdenktank Bitbureauet op TorrentFreak. "Dit is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en basale internetvrijheid. Deense politici moeten zichzelf op dit onderwerp onderwijzen, en realiseren dat dit hele gevaarlijke ontwikkelingen zijn." Volgens Troels Møller begeeft het Scandinavische land zich hiermee op een 'hellend vlak richting totale internet censuur'.

Denemarken is het eerste land waar Grooveshark zo in het nauw gedreven wordt. Toch is het blokkeren van diensten tegenwoordig aan de orde van de dag. In Nederland verloren ISP's Ziggo en XS4ALL een bodemprocedure tegen BREIN, waarna ze The Pirate Bay voor hun gebruikers ontoegankelijk moesten maken. Vandaag werd bekend dat ook in het Verenigd Koninkrijk de Zweedse torrentsite mogelijk geblokkeerd wordt. Een Finse ISP kreeg begin januari hetzelfde vonnis te horen.