3voor12draait (week 7): Florence + The Machine, Azari, Moss

3voor12 Album van de Week = Case Mayfield: The Many Coloured Beast

3voor12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3voor12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten, en om deze toe te lichten. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers en harde schijven van 3voor12.

Top 10

1 Florence + The Machine live in de Effenaar
Christiaan Walraven: "Wat een fantastische stem en wat een sterke band! Deze nieuwe show is echt weer een grote stap voorwaarts die van Florence een grote grote dame gaat maken."
Willem van Zeeland: "Heel bijzonder dat zo'n wereldster bereid is om een exclusief concert te geven voor 3voor12."
Sjoerd Huismans: "Wat een strakke show zette de band hier neer! Het geluid was bovendien loepzuiver."

2 Azari live in Paradiso
Christiaan Walraven: "De vier mannen wisten de hele zaal te laten bewegen en de danspasjes staan perfect op de band."
Atze de Vrieze: "Ook heteroseksuele mannen kunnen niet anders dan concluderen dat die twee dansers van Azari & III verdomd sensueel zijn."

3 Moss live in Tivoli
Christiaan Walraven: "Nog nooit was Tivoli zo intiem als tijdens deze show."
Ingmar Griffioen: "Moss opende indrukwekkend in de intieme setting van Tivoli."

4 Howler live in Paradiso
Menno Visser: "Drie sterke songs is al heel wat in deze snelle wereld. Poppy garagerock die nog even moet rijpen en dan oogst. Toch nog jong toch?"
Atze de Vrieze: "Drie ijzersterke liedjes heeft deze piepjonge garagepopband. Back Of My Neck - afsluiter van de set - is zelfs een van de allerbeste singles van het jaar."

5 Sleigh Bells - Reign of Terror (album)

Erik Zwennes: "Nog steeds enorm eigen, dwingend en geil."
Stephan van Peursem: "In your face geluid, harde beats."

6
 Burial - Kindred EP (WARP)
Atze de Vrieze: "De meester van de duistere sfeer is terug met een EP, waarop drie lange tracks staan. Dubstep voor het hoofd."

7 Tindersticks - The Something Rain (album)
Stephan van Peursem: "Dit is hun beste plaat in jaren. Zwelgend in melancholie, zonder deprimerend te worden. Ontspannen en troostrijk. Fijne plaat."

8 Boy N Bear - Moonfire
Roosmarijn Reijmer: "Ik ben een sucker voor slim in elkaar gestoken harmonie en gevoel voor muzikale traditie. Ik voorspel je: hier hoor je het komende festivalsseizoen nog heel veel van."

9 Rats on Rafts live in EKKO
Ingmar Griffioen: "Rats On Rafts verkeert in grootse vorm, zo vernemen we al weken en zo kon ik zelf ook eindelijk weer eens constateren tijdens een zeer geïnspireerd optreden in EKKO."

10 Kings of Leon: Talihina Sky (docu)
Roosmarijn Reijmer: "Absolute Must-See documentaire over Kings of Leon, nu eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Ook een aanrader als je geen fan van ze bent."

Menno Visser draait

Polarsets - Morning (single Kitsune/Warner UK)
Telkens als @atzedevrieze's SXSW Spotify lijst langskomt wapperen mijn hitoren bij dit nummer… Vrij vers Brits dancepopbandje dat klinkt als kruising tussen Two Door Cinema Club en Friendly Fires. Toch hit toch?

Childish Gambino - Heart Beat (single V2)
Depri-rap met een vette beat en toegevoegde nerd en misthoorn. Toch leuk toch?

Howler (live@ Paradiso bovenzaal, 10 februari)
Drie sterke songs is al heel wat in deze snelle wereld. Poppy garagerock die nog even moet rijpen en dan oogst. Toch nog jong toch?

Christaan Walraven draait

3voor12 presenteert... Azari & III, 10-2-2012, Paradiso, Amsterdam
Wat een week vol toffe opnames hebben we achter de rug zeg! Ik kan niet eens meer een album in mijn draait lijstje zetten. Het begon afgelopen vrijdag gelijk top met Azari & III. De vier mannen wisten de hele zaal te laten bewegen en de danspasjes staan perfect op de band.

3voor12 presenteert Florence + the Machine, 14-2-2012, Effenaar, Eindhoven
Het grootste project van deze week was het exclusieve optreden van Florence + the Machine. Wat een fantastische stem heeft die dame en wat een sterke band heeft ze om zich geen verzameld! Deze nieuwe show is echt weer een grote stap voorwaarts die van Florence een grote grote dame gaat maken. Het meisje dat een paar jaar geleden op London Calling in de kleine zaal van Paradiso stond is in geen velden of wegen meer te bekennen. En dat hebben mensen van over de hele wereld kunnen bevestigen via onze livestream van het concert.

3voor12 presenteert... Moss, 16-2-2012, Tivoli Oudegracht, Utrecht
Nog een groot project deze week: De bijzondere show van Moss. De band midden in de zaal, het publiek eromheen. Nog nooit was Tivoli zo intiem als tijdens deze show. Het publiek kon op de vingers meekijken van regisseur Luuk Bouwman (ook bekend als gitarist bij Aux Raus, maar evengoed begenadigd regisseur). Een zeer bijzondere show waarvan het resultaat niets minder dan spectaculair zal zijn.

Roosmarijn Reijmer draait

Grimes - Oblivion
Lykke Li on acid. Beetje flauw deze vergelijking alleen maar omdat ze poppy dance met ijle zang maakt en een vrouw is, maar dan weet je in welke hoek je het moet zoeken. Eigenlijk gebeurt er vier minuten lang vrij weinig in deze track, maar toch ben ik gehypnotiseerd.

Kings Of Leon - Talihina Sky
Absolute Must-See documentaire over Kings of Leon, nu eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Ook een aanrader als je geen fan van ze bent. Het verschil tussen het rock n roll leven van de Kings Of Leon en hun trailerpark trash roots wordt pijnlijk in beeld gebracht. Hun vroegere vrienden en familie zijn allemaal te zien in deze docu, op de plaats waar iedereen tijdens de zomer bij elkaar komt. Dat ze deze docu hebben toegestaan, is me een raadsel.

Boy N Bear - Moonfire
Noem het gerust belegen, noem het saai of noem het een Mumford and Sons rip off. Maar ik ben een sucker voor slim in elkaar gestoken harmonie en gevoel voor muzikale traditie. Boy N Bear slepen al jaren alle Australische muziekprijzen mee naar huis en ik voorspel je: hier hoor je het komende festivalsseizoen nog heel veel van.

Atze de Vrieze draait

Azari & III live in Paradiso 10-02-2012
Ook heteroseksuele mannen kunnen niet anders dan concluderen dat die twee dansers van Azari & III verdomd sensueel zijn. Feelfood oldschool house.

Howler live in Paradiso 10-02-2012
Drie ijzersterke liedjes heeft deze piepjonge garagepopband. Back Of My Neck - afsluiter van de set - is zelfs een van de allerbeste singles van het jaar. Voor de rest is het nog wat rommelig en mag met wat meer lef gespeeld worden, maar dat we deze band komend seizoen nog wel een paar keer tegen gaan komen, staat eigenlijk al wel vast.

Burial - Kindred EP (WARP)
De meester van de duistere sfeer is terug met een EP, waarop drie lange tracks staan. Die voelen zoals altijd wat ongemakkelijk aan, misschien zelf nog wel wat meer dan normaal. Dubstep voor het hoofd.

Ingmar Griffioen draait

Rats On Rafts, live @ EKKO, Utrecht, 11-02-12 http://t.co/ZQ9hfD0n
Rats On Rafts verkeert in grootse vorm, zo vernemen we al weken en zo kon ik zelf ook eindelijk weer eens constateren tijdens een zeer geïnspireerd optreden in EKKO. De vier Rotterdammers ogen nonchalant, maar spelen die no wave zo strak. Yep: The moon is big en het momentum evenzeer.

Vanna, Hundredth en The Greenery, live @ Arena, Wien, 08-02-12
Amerikaanse drietraps raket met hardcore punk en metal, noise en melodieuze metalcore. Vanna brengt op de afscheidstour nog eenmaal die Boston hardcore, Hundredth uit South Carolina maakt de meeste indruk met metalcore inclusief melodieuze zang en brute shouts. Pluspunten voor de zanger van het Californische The Greenery, die de hele tijd om mosh- en circlepits vraagt en vervolgens iedereen aan de kant beukt: http://twitpic.com/8hf3ik

3voor12 presenteert Moss! @ Tivoli Utrecht, 16-02-12 http://twitpic.com/8kshij
Moss opende indrukwekkend in de intieme setting van Tivoli: middenin de zaal, die slechts met 300 gelukkigen gevuld was. Opvallend genoeg werd ik veel blijer van het nieuwe dan het tock puike oude werk. #3voor12presenteertMosspresteert 

Willem van Zeeland draait

Cloud Nothings - Attack On Memory (album)
Zo langzamerhand begin ik hem aardig grijs te draaien, dus ik zet hem gewoon nog een keer in mijn lijstje, dit heerlijke plaatje vol noisy, catchy rocksongs, geproduceerd door Steve Albini, in de sfeer van Nirvana, maar dan wat minder recht vooruit. Zoek hem even op de Luisterpaal, check track nr 2 en je begrijpt meteen wat ik bedoel.

Florence + the Machine - Effenaar - Eindhoven (concert)
Heel bijzonder dat zo'n wereldster bereid is om een exclusief concert te geven voor 3voor12. Dat wil zeggen een wereldster in bijna de hele wereld, maar nog niet zo zeer in Nederland. Dat verandert hopelijk snel, de lyrische reacties op de livestream van dit concert waren alvast bemoedigend. Een samenvatting hiervan is op zaterdag 25 februari te zien in 3 On Stage op Nederland 3.

Simon Reynolds - Retromania (boek)
Op uitnodiging van Oor schuif ik aan bij een debat over dit boek waarin Simon Reynolds betoogt dat er in de popmuziek veel te veel achterom wordt gekeken. Er is op zo'n boek best wat af te dingen, maar het biedt veel interessante stof voor discussie in een weekend waarin ik ook de Muppets-film bezoek en naar Koot & Bie kijk op tv. Enige Retromania is mij dus zeker niet vreemd, maar of de popmuziek hierin vooruitloopt betwijfel ik. Volgens is bijvoorbeeld in de woningbouw de Retromania veel ernstiger aan de orde. De neerslag van het debat lees je in de volgende Oor.

Stephan van Peursem draait

Het Zesde Metaal - Ploegsteert
Prachtige pop in het West-Vlaams. Goede teksten, spannende muziek en
vooral veel sfeer. Vanavond in het voorprogramma van Roosbeef in
Paradiso.

Tindersticks - The Something Rain (V2)
Ik was even afgehaakt bij deze Britse zwijmelpoppers, maar ben weer
om. Dit is hun beste plaat in jaren. Zwelgend in melancholie, zonder
deprimerend te worden. Ontspannen en troostrijk. Fijne plaat.

Sleigh Bells - Reign of Terror (Mom + Pop/Sony)
Meer van hetzelfde na hun overrompelde debuut.  Erg? Tot nu toe niet.
Dat debuut was in 2010 toch wel mijn favoriete ochtendplaat van dat
jaar, deze shud me 's ochtends ook weer prettig wakker. In your face
geluid, harde beats. Of de plaat zo goed is als de eerste? Daarvoor
moet ik hem vaker luisteren, dat ga ik deze week zeker doen.

Erik Zwennes draait

Shaking Godspeed - Hoera (album, Suburban)
Vanaf maandag is het tweede full length album van Shaking Godspeed te beluisteren op de Luisterpaal. Wat je hoort is een Nederlandse rockband in topvorm. Met veel venijn, humor en alle vrijheid heeft het een knappe opvolger van Awe gemaakt. Minder gelaagd en uitgesponnen, meer to the point en recht tegen je hoofd. Gaat dit horen!

Sleigh Bells - Reign of Terror (album, Mom + Pop/Sony)
Sleigh Bells gaat verder op de ingeslagen weg. Met meer hardrock, meer nadruk op melodie en dubbele drums. Nog steeds enorm eigen, dwingend en geil.

Liberteer - Better To Die On Your Feet Than Live On Your Knees (album, Relapse)
Nu moet ik toegeven dat ik niet heel vaak sterf, ja duizend doden, maar niet met zo’n wit licht enzo. Dus of het waar is durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar de titel van dit nieuwe Liberteer album klinkt als een prachtige wijsheid. Het staat ook overduidelijk voor de muzikale aanpak van dit anarcho-grindcore-blazers-ensemble uit Californië. Het systeem moet kapot, daar komt de thematiek van Liberteer wel het dichtst bij. De combinatie van grindcore, toeters en een knappe productie maakt dit mijn harde plaat van het moment.

Sjoerd Huismans draait

1 Pearl Jam live op Pinkpop 2000
Het legendarische optreden van Pinkpop '92 valt natuurlijk niet te overtreffen, maar Pearl Jam toont hier aan nog steeds een rockact van wereldformaat te zijn. Nóg eens twaalf jaar later kan dit eigenlijk nog steeds gezegd worden van de band.

2 Florence + The Machine live in de Effenaar
Ik ben nooit echt in de muziek van Florence en consorten geraakt, het is mij te barok en bombastisch. De kers op de slagroomtaart in een Weens paleis, ofzo. Maar wat een strakke show zette de band hier neer! Het geluid was bovendien loepzuiver. En tja die harp: gimmicky, maar een prachtige toevoeging.

3 Shearwater - Animal Joy (album)
Apart folkalbum van Shearwater, het zijproject van Okkervil River leden  Jonathan Meiburg en Will Sheff. De hoge zang is meeslepend, en de gitaren kunnen bij vlagen venijnig uit de hoek komen.