Playlist: 2012 in Nederlandse hiphop

Met Kraantje Pappie, The Opposites en Yellow Claw

Atze de Vrieze ,

Het was een vruchtbaar jaar voor de Nederlandse hiphop, en dat in een Jeugd van Tegenwoordig-luw jaar. The Opposites, Kraantje Pappie en Yellow Claw scoorden grote radiohits, Dio deed het goed op de festivals, Hef bleek populair bij liefhebbers van echte straatrap. Kortom: Nederlandse hiphop is weer een playlist op zich waard.

Kraantje Pappie - Waar Is Kraan?
Wat een ongelofelijke hit werd dit. En eerlijk zeggen: wie had dat gedacht? Een harde beat (copyright: Noisia), een tekst over een jongen die met mooie vrouwen hangt en achter de bar eindigt in zijn eigen kots. Party tot in het extreme. Kraantje P leeft het leven.

The Opposites - Slapeloze Nachten
Al jaren slim balanceren Willem en Twan slim op het randje van hiphop en pop. Met deze tussendoor single slaagden ze daar veel beter in dan Dio. Slapeloze Nachten is dan ook gewoon weer een topsingle op hun inmiddels toch wel erg imponerende palmares. Wederom staat de nacht centraal, maar dit keer niet als doldwaas circus, maar als eindeloze, plagende stilte.

Yellow Claw - Krokobil
Jouw bil is een krokodil. Hap hap. Klinkt als een domme tekst toch? Mooi, kom maar op. Krokobil werd een van de meest succesvolle clubtracks van het jaar en deed het ook goed op de radio. Boaz van de Beatz nomineert zichzelf als de grootste hitproducer van het moment, Sjaak wekt verwachtingen voor 2013 en Mr Polska is partyrapper van het jaar.

Fresku - Hedde Druksop
Bijzondere rapper, die Fresku. Hij is niet bang zijn ziel bloot te geven in zeer persoonlijke tracks of de draak te steken met de hiphopscene. Dat hij ook nog grappig is blijkt uit deze track. Gevaarlijk, want hij vormt er een team met een van de grappigste mensen van Nederland: cabaretier Theo Maassen.

Hef - Drink Van Me
De man met de slippers uit Hoogvliet is terug. Heffelini, Hef Bundy, kwam eind november met Papierwerk, de opvolger van zijn succesvolle straatplaat Hefvermogen. Daarop dezelfde onderwerpen - meisjes en money - maar ook een zweem teleurstelling. Wat zou er gebeurd zijn?

Typhoon & Rico
Zwolle bestaat ook nog. Zeker wel. Typhoon - een van de meest intelligente rappers van Nederland - werkt erg lang aan zijn tweede album, en deze track met Rico is een zoethoudertje. Een haast ouderwetse Zwolle-track, soulvol, doordacht, alles behalve het platte van Yellow Claw.

Faberyayo - Restjesdag
De Jeugd van Tegenwoordig houdt zich even een jaartje relatief koest. Dat mag ook wel, want ze waren werkelijk OVERAL. Geef Faberyayo eens ongelijk dat hij een innige band aanging met zijn bank en zijn vriendin. Daar wijdde hij zijn hele soloplaat aan. Lekker truttig, met restjes wijn als enige spoortje van rock 'n roll. Ook de moeite waard: de nieuwe Le Le, met name single Neen.

Mr Polska ft Ronnie Flex - Soldaatje
Als iemand het verdient om twee keer in deze lijst te staan (ook met Yellow Claw), dan is het druktemaker Mr Polska. Hij kreeg zijn thuisland zo ver hem uit te roepen tot Pool van het Jaar (een claim die te leuk was om dood te checken), schuimde alle discotheken van het land af en scoorde Youtube-hit op Youtube-hit.

Dio - Diu & Zaf
Dio's tweede album Benjamin Braaf's Festival is eigenlijk meer pop/rock dan hiphop (met zelfs een onmiskenbare knipoog naar The Black Keys). Laten we niet al te puristisch doen, maar wel een echte raptrack selecteren. Dit Diu & Zaf is een ode aan het schone Brabantse festivalleven, waar Dio en zijn vaste partner Sef kennelijk graag deel van uitmaken.

Kabel ft Roscovitch & Faberyayo - Klootzakken
Rapper Kabel is familie van Rosco van Zo Moeilijk. Die staat hem bij op de track Klootzakken, evenals de hyperdrukke Faberyayo. Lekker hoesje erbij, met een door verf overgoten rondborstige dame. Niet vies van hiphopcliche, zullen we maar zeggen.

Dope DOD - What Happened
Nederlandstalig is zo'n beetje de standaard geworden, maar het Groningse Dope DOD denkt liever groot. Het legt ze bepaald geen windeieren, want de rauwe crew mocht mee op tour met nu-metal veteranen Limp Bizkit en Korn. Gekke combi misschien, maar kennelijk werkte het. Nu proberen verder voet aan buitenlandse grond te krijgen.

Leeroy (Zwart Licht) - Ja Toch!
Tot nu toe leek Akwasi de rapper van Zwart Licht met het meeste personality en de meeste creatieve kracht, maar het is zijn maat Leeroy die het eerst met een soloplaat kwam. Zelfreflectie was het toverwoord, volgens hem zelf. Al bedoelde hij daar vooral mee: blowtje opsteken en over het leven mijmeren.

Sticks & Moon - Maslow
Sticks en producer Dokter Moon sloten zichzelf op in het vakantiehuisje van Kees de Koning, gaven zich over aan de rust en zijn platencollectie en kwamen terug met een buitengewoon relaxte en tegelijk zelfverzekerde plaat.