Harry Hamelink: 'Motel Mozaïque wellicht kleiner in 2013'

"Geen geld? Dat wordt herbronnen"

Judith Laanen ,

Motel Mozaïque krijgt voor de komende edities geen meerjarensubsidie van het Fonds Podiumkunsten (FPK). Maar geen nood, er komt volgens directeur Harry Hamelink hoe dan ook een festival volgend jaar, al is het misschien wel in kleinere vorm dan we gewend zijn. "Het programma wordt misschien kleiner en zal misschien ook uit minder acts bestaan, maar dat betekent niet dat het inhoudelijk slechter wordt."

Hamelink: "We zijn teleurgesteld, maar zagen het wel aankomen. We hebben voorgesprekken gehad, maar we wisten ook al van het onbeschoft lage budget dat er was. Wat me wel opvalt is dat Rotterdam er slecht vanaf komt. En dat is natuurlijk slecht voor de Rotterdamse popsector." Volgens Hamelink ligt dat aan de geografische spreiding die vanuit het FPK is toegepast. "Je ziet het bij alle grote festivals, zoals het Tilburgse Incubate, die krijgen ook niets. Dat hakt er wel in op het gebied van de alternatieve popmuziek."

'We gaan er 80.000 euro op achteruit'
Motel Mozaïque is één van de festivals die geen meerjarensubsidie krijgt omdat het budget niet toereikend genoeg is. Het Rotterdamse festival had 125.000 euro aangevraagd voor volgend jaar, maar kreeg niets toegekend. Voor dit jaar, dus van de afgelopen subsidieperiode van 2009-2012, kreeg Motel Mozaïque nog wel 80.000 euro. "Dus we gaan er concreet tachtigduizend euro op achteruit." Wat ze van de gemeente Rotterdam krijgen, die altijd wel een aardige duit in het zakje doet, is nog niet bekend. "Dat weten we pas definitief in november. Het advies is wel positief: we hadden een aanvraag gedaan voor 360.000 euro, en het advies was 300.000 euro."

‘We gaan herbronnen’
Dat er gesneden moet worden in de huidige vorm van het festival is onvermijdelijk, maar minder geld betekent niet het einde van Motel Mozaïque. "We gaan zeker door, maar we moeten op z’n Rotterdams gezegd wel de mouwen opstropen om de financiering op orde te krijgen. Het zou zomaar kunnen dat we in kleinere vorm doorgaan." De organisatie gaat, zoals de Vlamingen dat zo mooi zeggen volgens Hamelink, herbronnen. "Zowel zakelijk als inhoudelijk. We moeten kijken naar de artistieke plannen en hoe we die willen uitvoeren." Of de prijs van een Motel Mozaïque-kaartje ook omhoog gaat, is nog niet bekend. Ook is de toekomst van zusterfestival Bazar Curieux onzeker, maar als het festival geen subsidie krijgt, zoeken ze hun financiële bronnen wel elders.

Die overige bronnen zijn onder andere kaartverkoop (ongeveer een kwart, wat Hamelink in tegenstelling tot andere festivals “extreem veel” noemt), sponsoring van onder meer SNS Reaal, Stichting Doen en Eastpak, en ‘natura’ zoals de samenwerking met bouwprojecten. "Die kunnen we niet inzichtelijk maken omdat andere partijen daarvoor de kosten op zich nemen." Waar misschien nog geld uit kan komen is de subsidieaanvraag voor programmering, die instellingen tot 1 oktober kunnen indienen. Dat gaat Motel Mozaïque zeker doen: "Dat was sowieso één van de acties die we ondernomen zouden hebben als we geen meerjarensubsidie zouden krijgen."

Conclusie: kwaliteit muziekprogrammering is hoog
Hamelink is wel blij met het advies dat de commissie heeft gegeven. Daar staat onder meer in dat de kwaliteit van de muziekprogrammering hoog is. "Daar ben ik het in grote lijnen mee eens, ja. Het heeft ook een zekere waarde, namelijk dat er dingen in beschreven staan waar ik me in herken." Over de kritische noten over de randprogrammering, zoals beeldende kunst, zegt Hamelink: "De beeldende kunst is stedelijker geworden, en dat is een bewuste keuze. Als stadsfestival duiken we namelijk in de poriën van Rotterdam."

‘Absoluut een Motel Mozaïque volgend jaar’
De toekomst van het festival ligt, met of zonder subsidie, volgens Hamelink in het verfijnen en verdiepen van de inhoud. "Ik weet ook wel dat we meer bands en publiek hebben ten opzichte van de eerste editie in 2001. Misschien moeten we nu in kleinere vorm en met minder acts door, maar dat wil niet zeggen dat het inhoudelijk slechter wordt. Maar er zal absoluut een Motel Mozaïque komen volgend jaar. Op welk manier precies, dat gaan we nog zien."