Hollandse Nieuwe van de Maand: Posij

Gronings dubstep-talent heel augustus in de schijnwerpers

Ingmar Griffioen ,

Iedere maand kiest 3voor12 de Hollandse Nieuwe van de maand. Welke artiest van eigen bodem maakt indruk, van welk album wordt het meest verwacht? De keuze voor augustus viel al snel op een Groningse jongeman die op Lowlands staat en door Noisia opgepikt is: Posij. Zijn debuutalbum moet in oktober uitkomen op Noisia's Divsion Recordings en is tevens zijn afstudeeropdracht voor de MBO-opleiding Sounddesign aan de School voor de Kunsten.

Frank Post, zoals Posij eigenlijk heet, stond afgelopen 5 Days Off al in een afgeladen Melkweg op de Noisia presents avond. In juni bracht hij zijn debuut uit op Soundcloud: de EP Empty Lungs. Het titelnummer scoorde in een etmaal al 120.000 views op YouTube (inmiddels staat de teller op ruim 467.000) en komt regelmatig bij 3voor12radio voorbij. Ook leverde hij een remix voor het laatste Noisia album en sierde zijn Empty Lungs de laatste Hollandse Nieuwe sampler

De 23-jarige is al sinds zijn vijftiende met muziek bezig. "Mijn vriend Boris maakte muziek en ik raakte heel erg geobsedeerd door de vraag: 'hoe doe je dat; muziek maken'. Hij had het antwoord voor me." Post is deze zomer vooral bezig met het voltooien van zijn eerste album. "Ik ben nu vooral gefocust op liedjes maken. Eigenlijk ben ik altijd al heel erg geïnspireerd door sixties rock. Vooral uit psychedelische rock en de intro's haal ik veel. Ik heb een verzameling sixties rock, met ook The Kinks, die ik helemaal grijs draai. Wat ik wil weten is hoe die lui dachten, want ook een oud liedje is een liedje en muziek blijft muziek." Post is als perfectionist gewend eindeloos aan nummers te pielen. Zo zijn de vier nummers op zijn EP ook de eerste vier die hij ooit maakte. "Het opzetje voor Artifact is al drie jaar oud en er zijn zoveel versies van. Maar dit is de tofste", lacht hij, blij dat ze af zijn. "Het is het beste gevoel dat ik kan hebben: als een liedjes af en uit is."

Met school had Post niet zoveel op, vertelt hij. "Het heeft me nooit iets gedaan, tot deze opleiding Sounddesign voorbijkwam. Muziek is iets waar ik altijd al heel veel tijd in stopte." Hij koos heel bewust voor dance-muziek. "Experimenteren is iets wat ik altijd blijf doen en ik ben ook al heel lang fan van Amon Tobin. Ik wou altijd een artiest worden en optreden. Het is echt een droom dat ik dat nu ook doe." Sterker: nog voordat hij zijn eerste full-length uit heeft, staat de Groninger al op Lowlands. "Dit gaat veel te snel eigenlijk. Hoewel ik er wel hard voor gewerkt heb. Veel mensen zeggen dat je geluk moet hebben om in de muziek te slagen, maar de jongens van Noisia zeiden me: 'gelul, als je hard gewerkt hebt dan heb je het zelf gedaan'. Dat voelt wel goed."

Zijn album moet 24 augustus af zijn, want vierdejaars Post wil in september klaar zijn met zijn studie. "Anders moet ik nog een jaar schoolgeld betalen." De deadline komt niet heel slecht uit, want de plaat moet in oktober op Noisia's Division label uitkomen. "Ik moet voor school nu nog alleen een logboek bijhouden en het album afmaken. Dat zou ik anders ook doen." Wel moet het artwork nog gemaakt worden (met fotograaf Rutger Prins) en moet hij nog een albumtitel verzinnen. "Dat is iets waar ik al zo lang over nadenk. Normaal ben ik heel snel met titels, maar ik ben er nog niet uit."

Posij draait vrijdag in de India tent op Lowlands.