Moses Avalon: "De vorige keer werd ik van het podium ge'boe't" Moses Avalon: "De vorige keer werd ik van het podium ge'boe't"

Amerikaanse muziekgoeroe spreekt zaterdag op Muzikantendag

, Redactie 3voor12

Moses Avalon: "De vorige keer werd ik van het podium ge'boe't"

Amerikaanse muziekgoeroe spreekt zaterdag op Muzikantendag

Redactie 3voor12 ,

Piraterij is een feit. Muziek weggeven is normaal. Het lijkt er vaak op dat muzikanten zich bij dat gegeven hebben neergelegd. Onzin, vindt muziekindustriekenner Moses Avalon. Zaterdag spreekt hij op de Muzikantendag in Amsterdam. "De zoekmachine- en internetindustrie hebben muzikanten overtuigd dat het een goed idee is hun muziek gratis weg te geven", zei hij donderdagavond tegen Roosmarijn Reijmer in 3voor12radio. "Ook in Nederland zijn er populaire bloggers die het aanmoedigen. Dat is een slecht idee."

Avalon, afkomstig uit Los Angeles, hoofdstad van de internationale muziekindustrie, staat bekend om zijn zonnebril en zijn grote mond. Avalon is een uitgesproken scepticus als het gaat om de veranderingen in de muziekindustrie, gedreven door piraterij. Hij is niet bang om dingen te zeggen die niet populair zijn. "Ze zeggen wel eens dat muzikanten profiteren van het weggeven van muziek door geld te verdienen met optredens. Het is ok om dingen weg te geven, maar dan moet er wel een verdienmodel achter zitten, een plan dat leidt naar inkomsten. Als je zomaar je content weg geeft loopt je achter de propaganda van de internetindustrie aan, die vervolgens met jouw muziek geld verdient."

Ook met de droom van de streaming toekomst maakt Avalon korte metten. "Het hangt er vanaf. Vooral grotere artiesten zijn erg ontevreden over de inkomsten uit bijvoorbeeld Spotify. Het is voorlopig de vraag of inkomsten uit streaming muziek veel op gaan leveren. Ik weet het zo net niet. Ik weet het, dat is geen populaire opvatting in Nederland. De vorige keer dat ik hier sprak, een paar jaar geleden, werd ik zo'n beetje van het podium ge-'boe't. Ik beloofde  dat binnen een paar jaar belangrijke arrestaties plaats zouden vinden op het gebied van piraterij en dat de overheid daaraan mee zou werken. Ik kreeg ongelijk: het gebeurde al binnen een paar weken."

Pro-industrie spreker Avalon komt naar Nederland op uitnodiging van Buma/Stemra en Sena, die samen de Muzikantendag organiseren. Daarnaast kun je terecht voor een demopanel of een workshop bij Torre Florim van De Staat. De Muzikantendag vindt plaats van 11:00 tot 18:30 in Muzyq in Amsterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12