Geen Habana aan de Waal en minder podia op de-Affaire

Vereniging Popfestivals Nijmegen redt festival van intern conflict

Timo Pisart ,

Dit jaar gaat Habana aan de Waal niet door tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Dat deelde de nieuw in het leven geroepen Stichting Popfestivals Nijmegen (PFN) vandaag mee. Verder moet festival de-Affaire het het komend jaar doen met vier podia, twee minder dan de vorige editie.

"Het afgeslankte aantal podia en het verdwijnen van Habana aan de Waal zijn het gevolg van een intern conflict bij de-Affaire", vertelt Bart Vaessen van PFN, en directeur van cultureel centrum De Lindenberg. Er ontstond verleden jaar onenigheid over de invulling van het festival. Dat leidde er uiteindelijk toe dat twee verschillende kampen binnen het bestuur bij de Stichting Vierdaagsefeesten een claim deden op de programmering. De Stichting Vierdaagsefeesten heeft vervolgens aan Cultureel Netwerk Nijmegen gevraagd om met een interimstichting het programma van de-Affaire te verzorgen.

Deze interimstichting, Popfestivals Nijmegen, werd pas begin april gevormd. "Op deze termijn is het niet mogelijk om net zo'n uitgebreid programma neer te zetten als voorgaande jaren", aldus Vaessen. Wel kreeg PFN de mogelijkheid om nog op de Habana-locatie in te tekenen, er was zelfs al een programmavoorstel. Vaessen: "Met pijn in het hart hebben we uiteindelijk besloten dat niet te doen. Als nieuwe stichting hebben we nog geen financiële buffer of subsidie opgebouwd en daarmee is het risico te groot. Als het slecht weer is, blijft het in de stad nog redelijk druk en kunnen we nog een aardige drankomzet draaien. Dat is op het Waalstrand aan de overkant van de rivier niet het geval."

Het bestuur van PFN is geheel nieuw in vergelijking met het oude bestuur van de-Affaire, maar verder is vrijwel de gehele organisatie hetzelfde als voorgaande jaren. Zo zal Robert Meijerink als vanouds de programmering verzorgen. Hij weet te vertellen dat de Latin Stage en In Motion, het podium voor dance, de twee geschrapte podia zijn. "Verder zal de Barbarossaruïne niet meer in gebruik worden genomen voor optredens, vanuit een puur praktische reden. De locatie is hartstikke mooi, maar we hadden last met de regulering van het geluid waardoor bands niet tot hun recht komen." Voor dat podium zal een andere plaats worden gezocht in het Valkhofpark. Maar inhoudelijk zal er niets veranderen wat betreft de programmering, die op de Barbarossaruïne vrij experimenteel was dankzij samenwerkingen met onder andere de Extrapool. "Ook dit jaar willen we die samenwerkingen gewoon opzoeken", aldus Meijerink.

Vaessen tenslotte: "In september gaat het oude bestuur van de-Affaire en PFN om tafel zitten om te kijken naar de toekomst. Dan moet blijken of PFN ook in de toekomst de-Affaire gaat organiseren, of dat dit door de oude stichting gedaan gaat worden. Ook daarna zal Habana aan de Waal echter sowieso niet terugkomen". Vanaf 2013 verdwijnt het Waalstrand immers voor de dijkteruglegging van Lent, waarbij er een eiland in de Waal ontstaat. Wel hoopt Vaessen een aantal plannen voor Habana aan de Waal te verplaatsen naar het festivalterrein op het Valkhofpark.