Hollandse Nieuwe Posij staat met hogere dubstep op Lowlands

Groningse producer zette gameverslaving om in muziekverslaving

Timo Pisart ,

Nog zonder debuutalbum op het Lowlands-affiche belanden, hoe doe je dat? De Groningse producer Frank Post - die opereert onder het moniker Posij en deze maand werd uitgeroepen tot Hollandse Nieuwe - weet daar wel antwoord op: gisteren werd bekend dat hij een show zal geven in Biddinghuizen, terwijl zijn eerste echte album pas deze winter zal uitkomen. "Echt heel vet, hè?", lacht Posij aan de telefoon. "Dat heeft natuurlijk alles met Noisia te maken."

Nadat Posij door zijn stadsgenoten werd ontdekt, maakte hij al een Noisia-remix voor deadmau5-label mau5trap en deelde hij meerdere malen het podium met zijn mentors. Ook in het buitenland, zo debuteerde Posij afgelopen weekend in Londen op een mau5trap-feest. Inmiddels is bekend dat het nog naamloze debuutalbum van Posij zal uitkomen bij Division, het label van Noisia. Ook delen beide acts nu in manager. "Hij stelde me voor bij het Pitch-festival", vertelt Posij. "Hij kreeg te horen dat Pitch vol was. 'Maar... we willen hem wel op Lowlands hebben."

Al sinds 2006 gaat de drieëntwintigjarige producer ieder jaar naar Lowlands, dit jaar voor het eerst als artiest. Hij staat rond 11 uur in de India, precies op de grens tussen de avond en de nacht. "Voordat de toffe jongens gaan draaien", grinnikt Posij. "Ik heb hele warme herinneringen aan het festival. Het is altijd feest, en ik vond de concerten van Arctic Monkeys en Muse erg bijzonder. Het was voor het eerst dat ik zulke grote concerten zag. Deadmau5 was ook te gek, met een fantastische show."

Pas rond de tijd dat Posij voor het eerst naar Biddinghuizen ging, begon hij muziek te produceren. "Een goede vriend van me had uitgelegd hoe het computerprogramma Reason werkte, toen heb ik mijn gameverslaving omgezet in een muziekmaakverslaving." Aanvankelijk maakte Posij muziek die zwaar was gestoeld op de Franse electro in de lijn van Justice en Mr. Oizo. "Ik was geobsedeerd door het nummer Flat Beat. Dat wobbelgeluid is nu eigenlijk dubstep. Ja, ik probeerde dat nummer seconde voor seconde na te maken. Eigenlijk zou ik dat eens op internet moeten zetten."

In 2010 werd Posij voor het eerst opgepikt door Noisia. Posij blikt terug: "Aan het eind van de zomer draaide ik op een feestje in Simplon. Erg druk was het niet, maar Martijn van Noisia was er, en hij vroeg me om een cd'tje." Twee maanden later belde hij met de vraag of Posij muziek wilde maken om een album samen te stellen bij Division. Waarom er nog altijd geen album is? "Ik ben heel streng. De producties moeten echt perfect zijn, wil ik ze uitgeven. Over twee jaar tijd heb ik heel veel nieuwe dingen geleerd. Hiervoor had ik nooit een push om muziek af te maken, ik had heel veel stukjes van zestien maten die wel leuk waren. Dat maakt echter geen liedje, daar heb ik de afgelopen tijd heel veel aan gewerkt."

Dat is niet de enige reden dat het zo lang duurt voor dat album er is. "Toegegeven, ik had de eerste maanden nadat ik werd benaderd écht een writersblock. Ik kon geen muziek maken, want ik dacht: 'Nu móét het vet zijn.'" Inmiddels heeft Posij die writersblock overwonnen, en hij hoopt af te studeren op zijn debuutalbum. "Ik zit in het laatste jaar van het MBO Sounddesign, en ik moet afstuderen op een product. Hopelijk kan ik het album midden september afmaken." Op deze plaat zal meer dan alleen dubstep staan. "Dik de helft is waarschijnlijk geen dubstep, er zit wat house tussen, drum 'n bass, en rare experimentele dingen."

Wanneer die plaat precies uitkomt, weet Posij nog niet, en wat hij gaat doen zodra hij is afgestudeerd ook nog niet. Veel spelen, waarschijnlijk? "Ik was dit weekend in Londen om met een paar agencies te praten, als dat door gaat wel. Ook internationaal, dus we zullen het zien."