Lowlands 2012: Een op de tien Lowlanders vindt Of Monsters And Men te braaf

Show klinkt hetzelfde als op het album

Jorinda Teeuwen ,

Met bijna alle nummers tijdens het optreden van Of Monsters And Men meegeklapt. Het publiek heeft het album goed beluisterd, want hoewel de band nog maar één hit heeft gehad, werden ook onbekende tracks meegezongen. Of Monsters And Men speelt een fijne, maar brave show.

CONCERT:
Of Monsters And Men, Lowlands India, zaterdag 18 augustus

MUZIEK:
Dit jaar brak Of Monsters And Men door met hun debuutalbum My Head Is An Animal, waarvan 'Little Talks' een grote hit is geworden. De zeskoppige indiefolkband komt uit IJsland, waar naar verluid één op de tien inwoners het album heeft gekocht.

PLUS:
Of Monsters And Men maakt aanstekelijke muziek, met veel hé's en whooh-hooh's, die het publiek enthousiast meezingt. De nieuwe single 'Mountain Sound' wordt samen met het publiek gezongen: een competitie tussen de mannen en de vrouwen. De mannen, die meezingen met de partijen van zanger Ragnar Þórhallsson, winnen met groot volumeverschil van de meiden, die het met Nanna Bryndís Hilmarsdóttir moeten doen. Ze hebben dan ook wel een makkelijkere tekst. Het publiek is duidelijk onder de indruk van Of Monsters And Men. Tijdens rustige liedjes als 'Love Love Love' is het muisstil, terwijl het publiek bij energiekere nummers, bijvoorbeeld 'Little Talks', vollop meeklapt en -zingt. Hoewel de bandleden niet het hele podium over stampen, weten ze toch te enthousiasmeren. Ze geven subtiele knikjes om duidelijk te maken dat er meegezongen of geklapt moet worden. Dat is overigens meestal niet nodig, want het publiek klapt zich suf.

MIN:
De meeste nummers die Of Monsters And Men speelt, komen van het album My Head Is An Animal. Helaas klinken de songs ook exact hetzelfde als op de plaat. Live verwacht je iets extra's, een toffe trompetsolo of een extra lange versie van 'Little Talks'.

CONCLUSIE:
Wat Of Monsters And Men speelt is goed. Wat de band níet speelt is een groot gemis. Het lijkt wel alsof ze overdonderd zijn door het succes en die succesformule niet durven te veranderen. Terwijl de live-ervaring dat enorm zou verbeteren.

CIJFER:
7,5