#LGW12: WHY? is niet op foutjes te betrappen #LGW12: WHY? is niet op foutjes te betrappen

Yoni Wolf en band geven degelijke show

, Tekst: Joris Postulart / Foto's: Melissa Houben

#LGW12: WHY? is niet op foutjes te betrappen

Yoni Wolf en band geven degelijke show

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Melissa Houben ,

WHY? is allang geen onbekende meer in Nederland. Met het vijfde studioalbum 'Mumps, Etc.' zijn Yoni Wolf en zijn band wederom terug in Nederland. Ekko staat helemaal vol, de band is in vorm en het geluid is kraakhelder. De opstelling in een halve cirkel op het podium, met beide drummers aan de buitenkant en Wolf rondlopend in het midden, ziet er knus uit. Alle ingrediënten voor een memorabele show lijken dus aanwezig, maar WHY? weet de hoge verwachtingen niet helemaal in te lossen.

CONCERT
WHY?, Le Guess Who?, Ekko, vrijdag 30 november 2012

MUZIEK
De muziek van WHY? Is nog steeds moeilijk te categoriseren. Yoni Wolf en zijn manschappen zijn een onmiskenbare indieband, geleid door de herkenbare stem en ontspannen raps van Wolf. Twee moeilijk te verenigen muziekstijlen, hiphop en indie, maar het lukt WHY? toch al vijf albums op een boeiende manier. Experimentele beats en een breed pallet aan klank geven kleur aan de laidback liedjes van de band uit Oakland Bay.

PLUS
WHY? doet het deze tour met zeskoppige band die enorm goed op elkaar is ingespeeld. Het geluid is helder, de band in vorm en Ekko vol. Vanaf het eerste moment knikken de hoofden in het publiek tevreden mee. Per track gebruikt de band rondom rapper/zanger Yoni Wolf een ander instrumentarium, een afwisseling die vaak mooie verrassingen oplevert: zo neemt éénn van de twee (vrouwelijke) toetsenisten zo af en toe het glockenspiel voor haar rekening, een waardevolle toevoeging op de sfeervol gearrangeerde nummers. Sowieso weet WHY? de spanning in veel liedjes goed op te bouwen en vast te houden. Het optreden begint redelijk ingehouden, maar wordt steeds beter. Wolf kijkt tijdens het rappen en zingen niet veel het publiek in, maar beweegt wel ritmisch, subtiel en vermakelijk. Ook de raps zijn goed verstaanbaar. De band oogt professioneel en sympathiek en is op geen enkel foutje te betrappen.

MIN
De constante hiphopflow zorgt er voor dat de hoofden in Ekko de hele set blijven meeknikken, maar toch komen de tracks niet 100% over. Het geheel klinkt iets te braaf. Er zitten te weinig hoogtepunten in de set van de ervaren groep en Yoni Wolf zou het publiek nog wel iets enthousiaster kogen opzwepen. Verder dan een bescheiden 'thank you' tussen de nummers door komt hij nu helaas niet. Bovendien komt de zang in sommige refreinen pijnlijk dichtbij valse noten. De tracks zitten slim in elkaar en zo nu en dan zitten er echt goede stukken in, maar uiteindelijk komt het toch niet echt binnen: daar zijn de liedjes simpelweg niet imponerend genoeg voor. Het gebruik van twee drummers ziet er leuk uit op het podium, maar heeft voor het geluid weinig toegevoegde waarde.

CONCLUSIE
Een degelijk optreden van een meer dan degelijke band, maar helaas kabbelt de set net teveel voort en zitten er te weinig hoogtepunten in. Toch is de set erg sfeervol en kunnen band en publiek terugkijken op een prima show, waar desondanks iets meer in had gezeten.

CIJFER
7

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12