#LGW12: Loodzware drones van Tim Hecker in De Helling

Doorsmeerbeurt voor je trommelvliezen

tekst: Arnold le Febre foto: David Eerdmans ,

De Canadese geluidskunstenaar en producer Tim Hecker staat bekend om zijn overrompelende, loodzware ambient-noise. En dat is dan ook precies wat het publiek in De Helling over zich krijgt uitgestort. Love it or hate it.

CONCERT
Tim Hecker, Le Guess Who?, Tivoli De Helling, zaterdag 1 december 2012

MUZIEK
Tim Hecker doet eigenlijk al jaren hetzelfde: optreden in het pikkedonker, zonder de luisteraar ook maar enig houvast te bieden. Je ziet ook vanavond geen hand voor ogen in Tivoli De Helling. Het enige licht is afkomstig van de twee groenwitte nood uitgang-bordjes. Is het concert al begonnen? Er klinkt in ieder geval wel muziek: aanzwellende en klingelende ambientklanken. Pas na enige tijd valt op dat er iemand op het podium staat: een in een zwart T-shirt gehulde bebaarde schim die geconcentreerd achter een laptop staat. Ah, Tim Hecker is dus toch al bezig met zijn set.

PLUS
Het daaropvolgende uur valt misschien wel het beste te omschrijven als een goede doorsmeerbeurt voor je trommelvliezen. Na enkele vrij ingetogen minuten, gaat de 38-jarige Hecker los en krijg de goed gevulde De Helling beukende drones, noise-uitbarstingen en glijdende ambientklanken voor zijn of haar kiezen. Tim Hecker staat erom bekend tijdens livesets vooral te improviseren, hoewel er ook wat tracks voorbij komen van zijn laatste album ‘Instrumental Tourist’ (gemaakt in samenwerking met Daniel Lopatin van Oneohtrix Point Never).
Het is een kwestie van jezelf openstellen: aangezien er niets gebeurt op het podium, rest de goede verstaander niets dan mee te gaan met de tektonisch schuivende klanken. Halverwege de set gaan dan ook steeds meer mensen zitten of liggen om de set van Hecker in volledige overgave te ondergaan.

MIN
Visuals of een lichtshow of zelfs een klein spotje op het podium zodat we kunnen zien wat Hecker allemaal op het podium uitspookt, ontbreken. Bovendien staat het geluid behoorlijk hard, zodat de rustieke ambientpassages – bedoeld om de set enigszins in evenwicht te brengen – niet tot hun recht komen.

CONCLUSIE
Wie zich van tevoren had ingesteld op een loodzware noiseset, komt aan zijn trekken. Als opener van de Le Guess Who?-zaterdagavond in De Helling laat Hecker direct horen wat je rest van de avond te wachten staat.

CIJFER
6,5