#LGW12: Reggaepionier Adrian Sherwood geeft geschiedenisles

Fijne dj-set van reggae- en dubpionier in Tivoli de Helling

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Hoewel Adrian Sherwood vooral wordt beschouwd als een reggae- en dubpionier, kijkt de 54-jarige, kale Engelsman niet op een genre meer of minder. En dat laat hij horen tijdens een nachtelijke dj-set in Tivoli de Helling.

CONCERT
Adrian Sherwood (dj-set), Tivoli de Helling, zaterdag 1 december 2012

MUZIEK
Een legende staat op het podium in Tivoli de Helling: Adrian Sherwood. De 54-jarige producer en oprichter van On-U Sounds Records zette in de jaren tachtig het reggaegenre op de kaart, werkte met uiteenlopende artiesten als Lee Perry, Ministry en Nine Inch Nails en is ook actief als soloartiest en dj. Eind augustus verscheen zijn nieuwe album ‘Survival & Resistance’.

PLUS
Aanvankelijk draait Sherwood vooral een lome mix van reggae, diepe dub en hiphop, af en toe aan elkaar gepraat of voorzien van (niet al te goed verstaanbaar) commentaar. Halverwege de set wordt het tempo flink opgeschroefd met drum ’n bass en een klein vleugje dubstep. Een gezellig volle Tivoli de Helling gaat los op pareltjes als de Bowie-cover ‘Space Oddity’ van Lee ‘LSK’ Kenny, ‘Heads High’ van Mr. Vegas en Max Romeo's ‘I Chase the Devil’ (gesampled in ‘Out Of Space’ van The Prodigy). En omdat het natuurlijk niet zo heel spannend is om de hele avond naar het kale hoofd van Sherwood te kijken, heeft de Engelsman ook een aantal gasten meegenomen, onder wie zijn zoon.

MIN

Adrian Sherwood mag dan al wel ruim dertig jaar meelopen en precies weten welke platen wel en niet werken en een goed gevulde platenkoffer tot zijn beschikking hebben, de overgangen zijn soms wel heel erg abrupt – om nog maar te zwijgen over de stiltes die soms tussen de nummers vallen.

CONCLUSIE
Het vakmanschap druipt van zijn set af. Sherwoods nachtelijke set in De Helling is niets meer of minder dan een fijne reis door de reggae- en dubgeschiedenis van de afgelopen vijftig jaar.

CIJFER
7,5