#LGW12: Old Apparatus leidt je rond in hun ontregelde wereld

Anonieme Britten laten De Helling achter met beklemmend gevoel

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Armelle van Helden ,

Waar het overgrote deel van de acts op Le Guess Who? zich, wellicht na lang aandringen, uiteindelijk muzikant zal noemen, ligt de nadruk bij Old Apparatus zeker niet hoofdzakelijk op muziek, maar evenzo op het beeld waarmee aan het concept van een dystopische wereld wordt gebouwd. Het Londense viermanscollectief, waarvan de leden anoniem door het leven gaan, richtte in 2012 het label Sullen op om volledige creatieve controle te hebben over hun output en de manier waarop het verschijnt. Deze bestaat tot nu toe uit een handvol EP’s die allen van prachtig artwork zijn voorzien.

CONCERT
Old Apparatus, Le Guess Who?, Tivoli De Helling, zaterdag 1 december 2012

MUZIEK
Old Apparatus maakt industriële geluidslandschappen waarin zich herhalende patronen van digitale synths en drones hand in hand gaan met analoge geluiden van sissende machines, staal op staal, dromerige gitaartokkels en verwaaide flarden van vervormde zang. De vaak lome beats zijn eerder hypnotiserend dan dansbaar.

PLUS
De combinatie van muziek en beelden is in potentie een krachtige en Old Apparatus bewijst dat. In het nummer ‘Realise’ worden oude filmfragmenten getoond van een nog jonge industrie, rokende schoorstenen en röntgenopnames van levende organen. In de beelden fonkelt nog altijd het vooruitgangsoptimisme wat ertoe heeft geleid dat ze ooit gemaakt zijn. Dat optimisme schuurt met de onheilspellende muziek. Ergens voel je: “Dit gaat niet meer goed komen.” Een rare mix van ontregeling en weemoed maakt zich meester van je.

MIN
Dat een Macbook een volwaardig muziekinstrument is hebben we inmiddels geaccepteerd. Dat het bespelen ervan geen echt opwindend gezicht is ook. Maar dat de helft van een band op het podium zit weggedoken achter tafels, boxen en versterkers zagen we nog niet eerder. Iets meer aankleding op dit vlak zou de act van Old Apparatus geen kwaad doen

CONCLUSIE
Muzikaal is Old Apparatus niet per definitie bijzonder vernieuwend, maar de performance met perfect op elkaar aansluitende beeld en geluid houdt Tivoli de Helling moeiteloos een klein uur geboeid.

CIJFER
7,5