#LGW12: Retrorock van Nick Waterhouse in Tivoli

Een vleugje jaren vijftig

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: David Eerdmans ,

Nick Waterhouse en zijn band The Tarots brengen een vleugje jaren vijftig naar Tivoli Oudegracht. Tussen al het garagerockgeweld tijdens de Fuzzbox-zondag is de 26-jarige Waterhouse een aangename verrassing, hoewel het even duurt voordat de band is warmgedraaid.

CONCERT
Nick Waterhouse, Tivoli Oudegracht, zondag 2 december 2012

MUZIEK
Nick Waterhouse valt een beetje uit de toon tussen het garagerockgeweld in Tivoli Oudegracht. Niet alleen ziet hij er keurig uit (als een moderne en knappere versie van Buddy Holly), zijn muziek grijpt terug naar de jaren vijftig, compleet met achtergrondzangeressen en blazers. Zijn debuut ‘Time’s All Gone’ (eerder dit jaar verschenen bij Stone Throw Records) bevat een prettige mix van soul, rauwe r&b en swingende rock 'n roll – alsof je Aretha Franklin, John Lee Hooker, Van Morrison en Booker T. & the M.G.’s in de mixer gooit en het geheel serveert in een rokerige nachtclub.

PLUS
De 26-jarige Nick Waterhouse en zijn band The Tarots ogen als een geoliede machine. De zangeressen swingen en oeh-aah’en dat het een lieve lust is, de alt- en tenorsaxofonisten ronken lekker door en het is fijn om weer eens ‘ouderwetse’ gitaarsolo’s te horen. Groot pluspunt is de dynamiek in de set. Een goed voorbeeld is het stuwende ‘Say I Wanna Know’, dat live langzaam zeker toewerkt naar een zinderende climax. Het massaal toegestroomde publiek reageert steeds enthousiaster en pas na het obligate voorstelrondje komt de band echt op dreef: het laatste gedeelte van de set dampt en swingt als een spreekwoordelijke tiet en Nick Waterhouse had nog wel even mogen doorgaan…

MIN
Jammer is wel dat het geluid in Tivoli Oudegracht niet goed is afgesteld. Het lijkt alsof de geluidsman er pas na een half uur achterkomt dat de microfoons van de zangeressen uitstaan en dat de bas wel heel erg overheerst.

CONCLUSIE
Nagenoeg het gehele debuutalbum ‘Time’s All Gone’ komt aan bod. Jammer dat het even duurde voordat Waterhouse is warmgedraaid en het geluid in het begin te wensen overlaat. Dat maakt nu net het verschil tussen een goed of een indrukwekkend optreden.

CIJFER
7,5