#LGW12: Night Beds slecht voorbereid op Europees avontuur

Uitgeklede band weet niet te imponeren

Tekst: Joris Postulart / Foto's: Melissa Houben ,

Met debuutalbum Country Sleep op komst (5 februari) reist Winston Yellen, het brein achter folkgroep Night Beds, voor het eerst naar Europa. De jongeman uit Nashville heeft alleen drummer meegenomen en gokt er daarmee dus op dat zijn liedjes in uitgeklede vorm ook overeind blijven in een matig gevulde Ekko.

CONCERT
Night Beds, Le Guess Who?, Ekko, 30 november 2012

MUZIEK

Dromerige folk, gebracht met veel gevoel voor sfeer. De liedjes van zanger/gitarist Winston Yellen zijn veelal in een afgelegen boshut geschreven en dat is te horen. Night Beds klinkt dan weer desperaat, dan weer hoopgevend, maar altijd warm en meeslepend.

PLUS

Het optreden begint met een stukje a capella zang van Winston Yellen. Het liedje wordt vervolgens laagje voor laagje gebracht, een mooie en veelbelovende opening, die daarmee misschien wel te hoge verwachtingen schept. Yellen blijkt gelukkig erg goed bij stem. Hij heeft dan misschien niet het meest eigenzinnige stemgeluid, maar weet wel met vooral zijn hoge uithalen bij de half gevulde Ekko binnen te dringen. Single 'Even If We Try' zorgt zelfs voor een kippenvelmomentje. Verder zitten er geen echte uitschieters bij, ook niet in negatieve zin. Night Beds weet met zijn composities constant een hoog niveau te halen en de aandacht van het grootste gedeelte van het publiek tot het einde vast te houden.

MIN

Het ontbreken van een band om de liedjes in te kleuren is zonde. Zonder tweede stemmen, extra laagjes en melodieën klinken de op plaat zo mooie songs opvallend leeg. Yellen, gewapend met zijn gitaar en twee galmende microfoons, krijgt wel rugdekking van een drummer, maar die had hij net zo goed thuis kunnen laten. De drummer in kwestie kijkt constant vragend Yellens kant op, om vervolgens na een teken of hoofdknikje weifelend in te zetten. Deze onzekerheid wordt tegen het einde van de bevestigd: 'This our first time in Europe, and the second time we play together.' Zonde, want je hebt maar één kans op een eerste indruk. Het bleek ook meteen de langste zin die Yellen tegen het publiek sprak. De sympathieke zanger oogt in zijn communicatie ietwat gespannen en neemt nét iets teveel tijd tussen de nummers door om te drinken of te stemmen.

CONCLUSIE

Night Beds heeft het in zich een prachtshow neer te zetten, maar dan mag Yellen wel een goede band om zich heen zoeken. In de huidige vorm is het niet imponerend genoeg, ondanks de indrukwekkende zangprestaties en dito songs.

CIJFER
6,5