#LGW12: Timide Lucrecia Dalt maakt indruk

Charmante Spaanse ontpopt zich als bekwaam experimenteel muzikante

Tekst: Joris Postulart, Foto's: Melissa Houben ,

Op het kleine podium van Galerie Jaap Sleper staat zaterdagavond een charmante verschijning. Lucrecia Dalt uit Barcelona weet met alleen haar basgitaar, een laptop en wat apparatuur de volle galerie te vullen met hypnotiserende, naar ambient neigende klanken. Een meeslepend optreden van de timide maar bijzonder getalenteerde Spaanse.

CONCERT
Lucrecia Dalt, Le Guess Who?, Galerie Jaap Sleper, zaterdag 1 december 2012

MUZIEK

De muziek van de Spaanse Lucrecia Dalt is repetitief, spannend en laag voor laag opgebouwd. Met haar basgitaar, een loopapparaat en een arsenaal aan effecten creëert ze langgerekte composities, vaak ondersteund door een drumcomputer en een enkele synthesizer. Over de basislaag die ze aan het begin van elk nummer legt zingt, speelt en forceert ze overstuurde melodieën en dissonanten, alles integrerend in een post-rockachtig aandoende opbouw.

PLUS

Dalt heeft een goed recept gevonden voor haar tracks. Elke nummer begint met een grondlaag die ze live opneemt met haar bas of een drumcomputer. Terwijl de basis zich herhaalt weet ze het publiek te raken met interessante melodieën, geluiden en laagjes. Die vult ze weer aan door langgerekte noten te zingen en langzaam naar een climax op te bouwen. Ze experimenteert veel met verschillende geluiden en sleept de luisteraar mee van verre sterrenstelsels naar de donkerste grotten op aarde. Door zo af en toe plotseling te moduleren of terug te keren naar de basis houdt ze de aandacht van het met de ogen gesloten publiek tot het einde vast. Het geëxperimenteer gaat nooit echt te ver.

MIN

Dat is meteen Dalts valkuil. Het gevoel dat ze best een keer uit de bocht had mogen vliegen blijft hangen, want tot een echte uitbarsting is het nergens gekomen. De set had wat dat betreft misschien iets dynamischer kunnen worden opgebouwd, nu was het toch vooral een verzameling liedjes.

CONCLUSIE

De dromerige, donkere en spannende tracks van Lucrecia Dalt zijn dan wel opgebouwd uit een vast recept, ze klinkt nergens hetzelfde. In de donkere galerie werkt het geëxperimenteer goed en weet Lucrecia Dalt indruk te maken. Een bijzondere act.

CIJFER

7,5