#LGW12: Sinkane is de missing link tussen Brooklyn en Afrika

Maar hij haalt er nog niet alles uit wat erin zit

Atze de Vrieze ,

Anders dan de meeste blanke kunstacademiejongens uit Brooklyn komt Ahmed Gallab echt uit Afrika. De laatste jaren lieten heel wat toonaangevende indiebands - van Vampire Weekend tot Yeasayer - zich inspireren door zijn continent. Gallab, een uitstekende muzikant die bij meerdere van die acts aansluiting vond, richt zijn blik precies de andere richting op.

CONCERT
Sinkane, Le Guess Who?, Tivoli de Helling, 30 november 2012

MUZIEK
In oktober verscheen Sinkane's album Mars bij kwaliteitslabel DFA (pas recent hier in Europa op City Slang). Dat is geen rare keuze: zijn muziek is zeer Afrikaans van aard, met Afrobeat-ritmes, veel percussie, typisch Afrikaans klinkende gitaar en zang. Maar de manier waarop hij synthesizers gebruikt is juist weer erg westers, bedoeld voor de underground dansvloer.

PLUS
Op zijn prachtige single Runnin' - vandaag afsluiter in de set - klinkt Sinkane bitter en fel. De song heeft een politieke lading die er niet om liegt en die direct terug voert op zijn vaderland Soedan. Tegelijk behoudt hij muzikaal te allen tijde die lichtvoetigheid, de schwung, de drive.

MIN
Het nummer blijft net zo kort als op de plaat, en dat is jammer, want het leende zich uitstekend voor een lange live-versie. Gemiste kans, en zo zijn er wel meer. Sinkane is een uitstekende muzikant met een soepele band, maar ze halen er niet alles uit wat erin zit, ook niet qua performance. Daarmee zouden ze kunnen compenseren dat de sound geslaagder is dan het songmateriaal.

CONCLUSIE
Prima band dit Sinkane, maar nog niet bijzonder genoeg om echt door te breken. Hij heeft het in zich, hij ís die missing link tussen Brooklyn en Afrika, nu die unieke positie nog ten volle benutten.

CIJFER
7