#LGW12: Fuck Buttons beroert zelfs de meest intieme plekjes

Zwemmen in een zee van laagfrequente trillingen

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Armelle van Helden ,

Gisteren stond een duo dat voortdurend door buzz omgeven is in Tivoli Oudegracht: Fuck Buttons, bestaande uit de Britten Andrew Hung and Benjamin John Power. Het tweemanschap zit nog altijd in de opwaartse spiraal van de thermiek die hun tweede album Tarot Sports veroorzaakte. Die opwaartse spiraal is ondanks de break die de band afgelopen jaar nam om ruimte te geven aan Blanck Mass, het soloproject van Hung. Ter illustratie: de bezwerende single ‘Surf Solar’ en het anthemische ‘Olympians’ waren beide te horen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen deze zomer.

CONCERT
Fuck Buttons, Le Guess Who?, Tivoli Oudegracht, vrijdag 30 november 2012

MUZIEK
Getergd als een peuter die een moeilijke blokkenpuzzel aan het oplossen is, is de popjournalistiek op zoek naar het juiste labeltje voor de muziek van Fuck Buttons. Rock is het niet, maar dance? Hmmm...echt lekker wil het nog niet lukken. Wij houden het op extatische psyche-noise.

PLUS
De eerste schifting die Fuck Buttons aanbrengt in het volle Tivoli Oudegracht is er een tussen bezoekers mét en zonder oordoppen. Treintjes mensen vluchten met vingers in hun oren naar de lobby tijdens opener ‘Surf Solar’. Want de mannen spelen hard, heel erg hard. Maar doppen of niet, Fuck Buttons ervaar je niet alleen met je oren, maar met je hele lichaam. De bassen van de beats, het slagwerk en de gelaagde, brommende synths voel je van je wimpers tot aan je stuitje als een weldadig bad van trillingen. De op-/afbouw van en overgangen tussen nummers worden ingeleid door kleine knikjes en korte momenten van oogcontact tussen Hung en Power. Mooi om te zien. Na het optreden doet Power een high five met een meisje voor het podium.

MIN
De aan de beste dagen van Underworld herinnerende ‘Flight of the Feathered Serpent’ blijkt met een noodlanding te eindigen. De terugkeer naar de echte wereld komt voor een ver meegevoerd Tivoli Oudegracht ruw en voortijdig. Het blokkenschema was zelden zo onverbiddelijk.

CONCLUSIE
De liveshow van Fuck Buttons maakt nog altijd een onuitwisbare indruk. De nu voorspelbare stap van de band is er een naar nog grotere zalen. Want Fuck Buttons heeft het in zich om een Lowlandstent af te breken, zoveel is zeker. Fijn dat ze terug zijn. Een acht!

CIJFER
8