Tien tips voor Crossing Border

Met oa. Spiritualized, Mark Lanegan Band en Andrew Bird

Laurence Tanamal ,

Op 16 en 17 november staat Den Haag in het teken van Crossing Border: een jaarlijks terugkerend festival dat gewijd is aan muziek, literatuur en alles wat zich hier tussen bevindt. Ook film en beeldende kunst worden vertegenwoordigd. 3voor12 filterde voor jou tien muzikale tips uit het overvolle programma.

Lisa Hannigan (zaterdag 17 november)

Lisa Hannigan is een Ierse singer-songwriter die haar carrière van start zag gaan als co-schrijver en zangeres bij Damien Rice's veelgeprezen album ‘O’. Tot op heden heeft zij twee albums uitgebracht: het voor een Mercury Prize genomineerde Sea Sew (2008) en Passenger (2011). Haar folkroots zijn duidelijk hoorbaar in de muziek, maar zij benadert deze met een aanstekelijke pop-inslag. Waar zij als bandlid van Damien Rice nog een melancholieke kant liet zien, bestaat haar solowerk voor het grootste deel uit positieve elementen en makkelijk te vatten vrolijkheid.

Andrew Bird (zaterdag 17 november)

De muzikale line-up van Crossing Border bestaat voornamelijk uit twee genres: singer-songwriter en folk. Andrew Bird vormt een van de betere combinaties van beide. Live werkt hij met een tapeloop zodat hij in zijn eentje een compositie kan neerzetten. Als begenadigd multi-instrumentalist (violist, fluitist) en iemand die thuis is in verschillende stijlen zoals klassiek en jazz, is het voor hem geen probleem om zo zijn eigen band te vormen.
 

I Am Kloot (zaterdag 17 november)

Dit trio uit Manchester, gevormd door John Bramwell (gitaar/zang), Peter Jobson (basgitaar) en Andy Hargreaves (drums) maakt donkere gitaarpop met doordachte teksten. Hun partijen zijn veelal uitgekleed, waardoor de spanning geconcentreerd wordt op hun zang en verhalen. Elke beroering van hun instrument dringt door tot de diepere emoties.

Spiritualized (zaterdag 17 november)

De meester van de neo-psychedelica en space rock, Jason Pierce, kwam dit jaar terug met het album Sweet Heart Sweet Light; een mooie samenvatting van zijn twintigjarige oeuvre. Van uitgerekte en ongeremde spacerock naar ingetogen kamerpopliedjes. Live met band werkt zijn muziek evenzo imponerend, waar Pierce uitpakt met gospelzangeressen en arrangementen. Bereid je daarom voor op een eigenzinnig staaltje bombastische hypnose.

Poli├ža (zaterdag 17 november)

Frontvrouw Channy Laeneagh heeft een bijzondere stem die zich goed laat lenen voor pop en R&B, maar zij dompelt deze echter in lagen galm en autotune. Een mooie versmelting met de alternatieve synthesizermuziek die wel in elkaar is gezet met authentieke drums en basgitaren. Met spanning, sensualiteit en een constante onderliggende dreiging lokt Poliça je geleidelijk de nachtelijke sferen in.

Daughter (vrijdag 16 november)

Het was dit jaar op Into The Great Wide Open zo druk bij haar podium dat een groot gedeelte van de bezoekers niet doorgelaten werd. Een drukte die je niet vaak ziet op het festival en tekenend was voor de opkomende populariteit van Daughter. Elena Tonra, de getalenteerde singer-songwriter achter Daughter, schrijft dromerige folkliedjes waarbij ze zichzelf weet te ondersteunen met haar gitaar en ingetogen zanggeluid. Ze wordt bijgestaan door gitarist Igor Haefeli en drummer Remi Aguilella.

Mark Lanegan Band (vrijdag 16 november)

Mark Lanegan was de zanger van grungeband Screaming Trees, die zijn hoogtijdagen vierde samen met Nirvana. Hij heeft vocale bijdragen geleverd aan Queens Of The Stone Age en ook solo is hij een grote naam. Zo heeft hij bijvoorbeeld in 1994 de klassieker Whisky For The Holy Ghost geschreven. Dit jaar kwam zijn nieuwe album Blues Funeral uit, waar meer elektronische invloeden aan bod komen. Samen met zijn band vormt hij een van de headliners van Crossing Border Den Haag, want in Antwerpen maakt hij geen deel uit van de line-up.

Saul Williams (zaterdag 17 november)

Saul Williams is niet per definitie een ‘muzikant’. Eerder een dichter en poëet. Dat wil niet zeggen dat hij niets op muzikaal vlak doet. Zo heeft hij met Nine Inch Nails opgetreden en samengewerkt met frontman Trent Reznor. Williams heeft een groot talent voor het schrijven van inspirerende en ellenlange gedichten die hij live zonder onderbreking kan opvoeren.

First Aid Kit (zaterdag 17 november)

First Aid Kit bestaat uit Klara en Johanna Söderberg, twee getalenteerde zussen uit Stockholm. Zij hebben al eens eerder op Crossing Border gestaan, maar toen waren zij nog maar een jaar of zestien. Hun tweede album The Lion’s Roar (die gepaard gaat met een gelijknamige hitsingle) laat twee ouder geworden vrouwen zien en horen die hun folkinvloeden hebben uitgebreid met diepere teksten en sombere blaaspartijen.

Marques Toliver & Band (zaterdag 17 november)

Toliver is een uniek figuur tussen de artiesten die op Crossing Border staan. Hij is een rasechte straatmuzikant die in de straten van New York met zijn viool zijn geld verdiende. Zijn stem spreekt van diepe en pure soul, net zoals zijn teksten. Op Crossing Border zal hij ondersteund worden door een band, die zijn geluid meer swingend en rijker aan klanken maakt.