GMB laat het hele bos dansen GMB laat het hele bos dansen

Geslaagd pleidooi voor meer hiphop op het festival

, Tekst en foto's Erik Zwennes

GMB laat het hele bos dansen

Geslaagd pleidooi voor meer hiphop op het festival

Tekst en foto's Erik Zwennes ,

Gery Mendes is een opvallende boeking tussen alle rock-, pop- en folkartiesten op het eiland. De zanger/rapper krijgt alle mooie vrouwen bij elkaar en laat ze naar een hoogtepunt dansen. Hier gaan we meer van zien.

Geslaagd pleidooi voor meer hiphop op het festival

Gery Mendes is een opvallende boeking tussen alle rock-, pop- en folkartiesten op het eiland. De Rotterdamse zanger/rapper krijgt alle mooie vrouwen bij elkaar en laat ze naar een hoogtepunt dansen. Hier gaan we meer van zien.

CONCERT
Gery Mendes (GMB), Into The Great Wide Open, Naar Buiten, zaterdag 3 september 2011

MUZIEK
Gery Mendes aka GMB kun je kennen als acteur, als die jongen uit Kyteman’s Hiphop Orkest (van pijpliedje She Blew Like Trumpets) of als soloartiest. Hij rapt in het Engels en doet soms denken aan Pete Philly in flow en zang. GMB komt met een complete band naar Vlieland.

PLUS
Wat een warme en oprechte persoonlijkheid is Gery. Hij weet in no time het donkere bos om te toveren in een sfeervolle samenkomst van gelijkgezinden. Naast een diverse en knappe flow heeft GMB een sterke zangstem die hij regelmatig gebruikt. Dit is geen moeilijke hiphop, maar toegankelijke muziek die af en toe doet denken aan The Roots. Black Woman en een hustle track vormen hoogtepunten waarbij het hele bos ongegeneerd danst. Ja, de mooiste vrouwen van het festival staan bij Gery Mendes, doet hij goed hoor. Wanneer hij eigenlijk moet stoppen, vraagt Gery aan de stagemanager of hij nog een track mag spelen. Het wordt een mooi ingetogen nummer waarbij het publiek letterlijk en figuurlijk door de knieën gaat om daarna op te springen.

MIN
Die funkgitaar en typische elektrische piano lijken wel verplicht wanneer hiphop door een band gespeeld wordt. Het wordt wat clichématig en slicker dan de liedjes van Gery nodig hebben. Die liedjes zijn sterk, maar kunnen nog wel iets meer aan opbouw en melodie winnen. GMB heeft meezingers en hits in zich, maar die zijn er nog niet echt uit gekomen. Op She Blew Like Trumpets na, maar die speelt hij niet.

CONCLUSIE
GMB komt hier even hoogstpersoonlijk pleiten voor meer hiphop en ‘black music’ op Into The Great Wide Open. Dat doet hij met verve. Deze veelzijdige artiest heeft een mooie set en een persoonlijkheid waarmee hij mensen op sleeptouw kan nemen. Dit is een sterke festivalact die we nog veel vaker terug gaan zien.

CIJFER:
7,5

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12